Trumpov pravni tim odbacio optužbe Predstavničkog doma za njegov opoziv

Svijet
Trumpov pravni tim odbacio optužbe Predstavničkog doma za njegov opoziv
.

Pravni tim američkog predsjednika Donalda Trumpa odbacio je optužbe Predstavničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Trump nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica, Trumpovi advokati prvi put su se zvanično izjasnili o dvije stavke opoziva, zloupotrebi ovlaštenja i opstrukciji Kongresa, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Ta dva člana za opoziv Trumpa s mjesta predsjednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

Demokrate su istovremeno planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Trump treba da bude smijenjen s dužnosti.

Trump je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

Trump je porekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele da ponište njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Trumpovi advokati tvrde da je Trump u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima.

Oni ocjenjuju da se radi o "opasnom napadu protiv prava Amerikanaca da slobodno biraju svog predsjednika", rekao je novinarima jedan izvor blizak timu odbrane, prenosi France Presse.

"To je besramni i ilegalni pokušaj da se preokrenu rezultati izbora 2016. i da se miješa u izbore 2020.", rekao je taj izvor.

Trump ovog vikenda u svom klubu "Mar-a-Lago" u Palm Beachu na Floridi igra golf.

Pat Cipollone, advokat Bijele kuće vodit će tim odbrane, u petak je objavilo američko predsjedništvo. Pored njega će biti Jay Sokullou, lični Trumpov advokat. Također je objavljeno da u tim dolazi i bivši tužilac Kenneth Starr, centralni akter u aferi Levinski za vrijeme procesa opoziva bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona, i advokat Alan Deršovic koji je bio jedan od advokata O Jay Simpsona.

Ne propustite