Novalić: Moramo ozdraviti rudnike

Vijesti
Novalić: Moramo ozdraviti rudnike
Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je na tematskoj sjednici o energetskom statusu usvojio nekoliko zaključaka gdje se posebno ističe podrška usvajanja državnog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prijenosu i tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je na tematskoj sjednici o energetskom statusu usvojio nekoliko zaključaka gdje se posebno ističe podrška usvajanja državnog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prijenosu i tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini.

Sjednica je održana samo sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice – status implementacije u Federaciji BiH, a federalni premijer Fadil Novalić je u intervjuu za O Kanal ocijenio da je pozitivna strana jučerašnje sjednice Parlamenta što se diskutiralo o temi koja je definitivno postala aktuelna tema.

- Ne samo zato što je ona nametnuta kao tema, nego što je stvarno u žiži realnih zbivanja u Evropi i kod nas, i to postaje važno pitanje - mišljenja je Novalić.

Kako kaže, pitanje koje je važno samo po sebi je pitanje energije.

- Mi od svih nezavisnosti koje želimo imati je biti nezavisni barem u energetskom smislu, ako nismo u nekom vojnom, ekonomskom, ne možemo u globalnom svijetu, ali možemo biti energetski nezavisni, mi to već jesmo, mi smo veliki izvornici energije. To postaje važno pitanje jer Evropa nameće nove regule kad je u pitanju energija, CO2, zagađenje, s jedne strane to je vanjski efekat, ujedno i pritisak na tu branšu gdje i unutarnji pritisak raste. Svaki dan mjerimo zagađenje u Sarajevu, Tuzli, Zenici, a glavnina nastaje iz tog energetskog sektora. Treći razlog zašto je dobro da je ta tema došla u Parlament je onaj gdje unutar tog energetskog sektora imamo jako velike probleme, ekonomske i socijalne, kao i vrelo pitanje rudara - izjavio je Novalić.

Rudari u FBiH, njih oko 11 hiljada, najavili su stupanje u generalni štrajk ako do 27. januara ne dobiju novi kolektivni ugovor i povećanje satnice. O tome da li će Vlada biti u mogućnosti da udovolji tim zahtjevima i da li će spriječiti štrajk, Novalić odgovara kako je važno taj problem usmjeriti ka Elektroprivredi BiH.

- Rudari imaju tu percepciju da mogu dobiti više preko Vlade, nego što bi dobili preko Elektroprivrede, ali na kraju onaj ko može pravno staviti potpis na bilo šta je Elektoprivreda. Sa te strane važno se okrenuti prema Elektroprivredi jer ona zna sve unutrašnje mogućnosti i probleme. U ovom trenutku naši rudnici su velikoj depresiji, jako velikom gubitku, zakon koji je proveden prije nekoliko godina o konsolidaciji definitivno nije uspio. On u takvoj formi i ne može uspjeti. Mi koji imamo iskustva u tim privrednim događajima znamo da to nije moglo uspjeti. Vi morate raditi operativno i finansijsko restruktuiranje i ne možete raditi globalno, nego morate rudnik po rudnik jer svaki ima drugačiju krvnu sliku. Valja ozdraviti rudnike, oni su nezdravi i sa te strane zahtjevi rudara su s mog gledišta opravdani - ističe Novalić u razgovoru za O Kanal.

Naglašava kako oni žele veće plate, u svijetu u kojem stalno rastu potrebe i cijene oni žele veća primanja.

- Realno imaju niske, ali sa druge strane neko ili barem neki koji trebaju da kažu, neće da kažu da rudara ima dvostruko više nego što ih treba. Tu je odgovor. Nije odgovor u povećanju plata nego o smanjenju broja koji bi dao povećanje plata bez problema i znatno više od ovog. Moramo ozdraviti rudnike, ne zbog zahtjeva rudara nego nam treba struja, hoćemo da zadržimo energetsku nezavisnost, da izdržimo pritisak Evropske unije i hoćemo da imamo novu i čistu energiju iz Termo bloka 7 - rekao je Novalić za O Kanal.

 

Ne propustite