Europarlamentarci kritizirali Plenkovića zbog migranata na granici s BiH

Aktuelno
Europarlamentarci kritizirali Plenkovića zbog migranata na granici s BiH
,

Pred zastupnicima Evropskog parlamenta jutros je govorio hrvatski premijer Andrej Plenković. Većina europarlamentaraca kritizirala je Plenkovića zbog odnosa hrvatskih vlasti prema migrantima.

Šveđanka Malin Bjork žestoko je kritizirala Hrvatsku zbog problema u vezi s vladavinom prava i migrantima.

- Predsjedništvo vaše države kaže da se želite usredotočiti na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Lično sam, nakon sam što pročitala izvještaj, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani - poručila je Bjork, prenosi Index.hr.

Spomenula je i brutalnost hrvatske granične policije prema migrantima. - Moram priznati da su priče ponekad bile još i gore, bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarnost prema izbjeglicama, međutim, oni se nalaze na meti - upozorila je ona.

Plenkoviću su i drugi eurozastupnici prebacivali ponašanje u vezi s migrantima. - Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot - rekao je hrvatski premijer i dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikavu žicu, nego da se "hrvatska, evropska i buduća granica Šengena štiti sa 6.500 policajaca" - kazao je Plenković.

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keler (Keller) je, također, govorila o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija, navodno, čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ona je u svom obraćanju na plenarnoj sjednici EP-a kazala da se uništava imovina migranata, da ih tuku te, čak, i pucaju na njih iz vatrenog oružja, a da Vlada Hrvatske to nije zaustavila, niti istražila.

Ne propustite