Valverde se otvorenim pismom oprostio od navijača i kluba: Živjela Barca i živjela Katalonija!

Fudbal
Valverde se otvorenim pismom oprostio od navijača i kluba: Živjela Barca i živjela Katalonija!
,

Uprava španskog fudbalskog velikana Barcelone otpustila je sinoć trenera Ernesta Valverdea (55), a na njegovo mjesto imenovala je Quiquea Setiena (61).

"Dragi navijači Barce, moja trenerska karijera ovdje je završila. Bile su to sjajne i dosta napete dvije i pol godine. Za to vrijeme sam bio jako sretan u pobjedama i proslavi titula, no prolazio sam i kroz jako teško vrijeme dok smo gubili. Želio bih ipak istaknuti moj kontakt s navijačima, koji su bili fenomenalni i koji su pokazali ljubav prema klubu i poštovanje prema meni u svakom trenutku", naveo je Valverde u svom pismu.

On se zahvalio predsjedniku FC Barcelona Josepu Bartomeuu i Upravi kluba koja mu je, kako je naveo, dala priliku da bude trener i u svakom trenutku mu izražavali veliko poštovanje i povjerenje.

"Također, želim se zahvaliti svim ljudima unutar kluba za njihovu podršku i način na koji su me tretirali kroz ove dvije i pol sezone, pogotovo u onima koji rade unutar i oko prvog tima, onima s kojima sam podijelio toliko uspomena u Ciutat Esportivi trening centar Barcelone) i na gostujućim terenima. Također, želim se zahvaliti i igračima na njihovom trudu, zbog čega smo zajedno i uspjeli osvojiti četiri trofeja. Od današnjeg dana, želim njima i Quiqueu Setiénu svu sreću ovoga svijeta. Sve najbolje svima. Živjela Barca i živjela Katalonija".

Valverdea, koji je s timom osvojio dvije uzastopne titule prvaka Španije, naslijediće bivši trener Real Betisa.

Rukovodstvo Barcelone odluku o smjeni Valverdea donijelo nakon hitnog sastanka održanog u ponedjeljak naveče, nakon čega se saopštenjem zahvalilo španskom stručnjaku.

Iako je tim Blaugrane trenutno vodeći na tabeli, nezadovoljstvo u klubu je poraslo nakon prošlogodišnjeg neuspjeha u Ligi prvaka, kada nisu uspjeli izboriti finale, kao i loše igre u posljednjih pet utakmica, kada su zabilježili tri remija, jedan poraz i pobjedu.

Novi trener Barcelone potpisao je ugovor na dvije i pol godine. Posljednji posao je imao u Real Betisu s kojim je 2018. bio šesti u Primeri, što je njihov najbolji plasman od 2005. godine i vratio taj klub u Evropu nakon pet sezona.

Ne propustite