Tanja Fajon zabrinuta zbog najava iz Srbije: "Ovo nikako nije dobro.."

Aktuelno
 Tanja Fajon zabrinuta zbog najava iz Srbije: "Ovo nikako nije dobro.."
.

Predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon je iznenađena i zabrinuta idejom o smanjenju izbornog cenzusa, prenosi Tanjug.

"Radikalne promjene izbornih pravila tako blizu izbora su veoma opasna taktika", tvrdi Fajon.

Rekla je da se na takve promjene generalno ne gleda kao na dobru praksu i smatra da ozbiljno mogu uzdrmati povjerenje u izborni proces.

Fajon podsjeća da se o spuštanju izbornog praga nije govorilo tokom jesenjeg dijaloga s predstavnicima bilo koje političke stranke u Srbiji.

Tim povodom ukazuje i na pravila Evropske unije za posmatranje izbora.

"Ako su kasne izmjene neophodne, o tome treba postojati širok dogovor među svim učesnicima izbora, a sve promjene moraju biti dobro predstavljene", kaže Fajon.

Napominje da se postavlja i pitanje da li se političke partije i glasači mogu blagovremeno i na pravi način upoznati s izmijenjenim pravilima.

"Teško. Prije će doći do otvaranja pitanja da li su izbori održani na pošten način", smatra Fajon.

Podsjeća da je izborni prag od pet procenata uveden 1992. godine i smatra da bi trebalo razmotriti zašto je to tada urađeno.

Predsjedavajuća Delegacije EP-a za Srbiju i članica tima za posredovanje u međustranačkom dijalogu kaže da evropski parlamentraci još čekaju detaljne informacije od srbijanskih kolega o primjeni dogovorenog tokom jesenjih sastanaka.

"Samo tri mjesta u REM-u [Regulatorna agencija za elektronske medije] su popunjena. Još čekamo dva člana, a tu se ništa ne događa. Još je rano za ocjene, ali posmatramo događanja u Srbiji i u bliskom kontaktu smo s našim evropskim i srbijanskim sagovornicima", navodi Fajon.

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da izbori neće biti održani 3. maja, što je posljednji termin za odgađanje izbora u ustavnim okvirima, a što je, prema Vučićevim riječima, između ostalih, zahtijevala i ona, Fajon kaže da "nikada nije rekla da to treba biti 3. maj".

"On [Vučić] je prvo govorio o martu, zajedno s lokalnim izborima. Onda smo došli do posljednjeg mogućeg datuma koji Ustav i zakoni dozvoljavaju.

To nije bio moj zahtjev. To je bio dogovor postignut s opozicijom, koji je, nakon dijaloga u decembru, potvrdila i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, kako bi se omogućilo provođenje svih zaključaka donijetih tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP-a", zaključuje Fajon.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite