Janusz Bugajski: 'I dalje ima članova srpske elite koji vjeruju da Crna Gora pripada Srbiji, a sukob s Podgoricom može izazvati samo nestabilnost zemlje'

Aktuelno
Janusz Bugajski: 'I dalje ima članova srpske elite koji vjeruju da Crna Gora pripada Srbiji, a sukob s Podgoricom može izazvati samo nestabilnost zemlje'
.

Viši saradnik washingtonskog Centra za analizu Evropske politike (CEPA) Janusz Bugajski ocijenio je da u srbijanskoj politici, u vladi i van nje, postoje elementi koji pokušavaju da podriju nezavisnost Crne Gore ili njeno članstvo u NATO.

"Nažalost, i dalje ima članova srpske elite i crkve koji vjeruju da Crna Gora pripada Srbiji. To malo liči na ono što Rusija vjeruje u pogledu Ukrajine. Crna Gora ima svoju nezavisnu crkvu koja nije priznata kao ukrajinska crkva. Međutim, možda će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. To ne može da se isključi", rekao je Bugajski za Glas Amerike. 

Bugajski je kazao da Crna Gora, da bi održala svoju nezavisnost, mora da ima sopstvene institucije, a da Srbija s druge strane ne može sebi da prišuti sukob s Podgoricom, "jer će to podriti njen napredak, i ka Evropskoj uniji i kada je riječ o stabilnosti u zemlji".

Saradnik CEPA je ocijenio da Rusija "nije odustala od pokušaja da destabilizuje Crnu Goru" i da je dio ruske politike "da pokuša da destabilizuje NATO iznutra".

"I dalje za to može da upotrebi srpski nacionalizam, ovo cijelo pitanje pravoslavlja. Rusija je pretrpjela veliki poraz u Ukrajini i ne želi još jedan kada je riječ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zbog čega je podržava koliko može. To može da uvede i Srbiju i Crnu Goru u nasilje, a posljedice neće trpjeti Rusija, nego lokalno stanovništvo", naveo je Bugajski.

Ocijenio je da je usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti "dobar proces" i da pokazuje da Crna Gora poštuje vladavinu prava, i dodao da je u svakoj postkomunističkoj, bivšoj jugoslovenskoj državi važno da se zna kome pripada imovina.

"To je dio vladavine prava i sistema registracije nekretnina i potencijalne državne imovine, naročito imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora prošla kroz toliko mnogo promjena država od nezavisnosti prije Prvog svjetskog rata. Mislim da bi zemlja trebalo da ima dobar registar o vlasništvu nad tom imovinom. To ne mora da znači da će ta imovina biti oduzeta, ali znači da znamo ko su vlasnici", rekao je Bugajski.

On je kazao da "neki članovi Srpske pravoslavne crkve pretjerano reaguju" i da "moraju da budu oprezni da ne dozvole da radikali i nacionalisti koriste crkvu da podriju crnogorsku državu".

Bugajski je rekao i da je Venecijanska komisija "veoma kompetentna" i da crnogorska vlada tokom primjene zakona "mora da uzme u obzir stvari na koje je komisija ukazala".

"Ipak, to ne utiče na činjenicu da ima mnogo imovine koja je oduzeta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i nezavisnoj crnogorskoj vladi i da mora da se utvrdi čija je. To ne mora da znači da će ta imovina biti uzeta nazad. Možda nema ni njenih originalnih vlasnika. Ali mora da se utvrdi šta kome pripada", dodao je Bugajski.

Povodom nedavnih hapšenja novinara u Crnoj Gori, pod optužbama da izazivaju paniku i nerede, Bugajski je rekao da "hapšenje novinara nikada nije dobra ideja, naročito onih koji to zaista jesu", ali je dodao da "ima nekih ljudi koji se nažalost predstavljaju kao novinari, a u suštini je riječ o provokatorima koje su postavile obavještajne agencije".

Ne propustite