Pompeo: Likvidacija Sulejmanija je dio nove strategije odvraćanja neprijatelja Amerike

Aktuelno
Pompeo: Likvidacija Sulejmanija je dio nove strategije odvraćanja neprijatelja Amerike
.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) kazao je da je Kasem Sulejmani ubijen u sklopu šire strategije odvraćanja prijetnje koju predstavljaju neprijatelji SAD-a, koja se odnosi i na Kinu i Rusiju, ublažavajući time tvrdnje da je najviši iranski general ubijen jer je planirao napade na ciljeve u SAD-u. 

Pompeo je održao govor na Huverovom institutu na Univerzitetu Stanford, u kojemu nije spominjao napade koje je navodno planirao Sulejmani.

U svom govoru je kazao da mu je fokus bio, kako navodi strategija administracije uspostavi "stvarnu politiku odvraćanja" prema Iranu nakon prijašnjih republikanskih i demokratskih politika koje su poticale "zloćudne aktivnosti" Irana.

- Iza ubistva Sulejmanija krije se šira strategija. Predsjednik Tramp i mi u timu za nacionalnu sigurnost ponovo uspostavljamo politiku odvraćanja - stvarnog odvraćanja. Vaš protivnik mora da razmije da imaš volje da nametneš cijenu, a ne samo da si sposoban to učiniti - Irana - rekao je Pompeo i dodao da je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, iz kojega se Tramp povukao 2018. godine, samo ohrabrio Teheran, 

Istaknuo je da nakon posljednjih dešavanja Amerika ima veliku prednost u odnosu na Iran, veću nego ikada ranije.

- Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran. Moramo odvraćati neprijatelje kako bi odbranili slobodu. To je smisao Trampovog nastojanja da našu vojsku učini jačom nego što je ikad bila - kazao je američki državni sekretar.

Ne propustite