CIJELI ŽIVOT SAM POGREŠNO PRALA PEŠKIRE, NIJE NI ČUDO ŠTO SU BILI SUHI I GRUBI: A onda sam otkrila JEDINI PRAVI NAČIN, NIKAD MEKŠI NISU BILI!

Praktična žena
CIJELI ŽIVOT SAM POGREŠNO PRALA PEŠKIRE, NIJE NI ČUDO ŠTO SU BILI SUHI I GRUBI: A onda sam otkrila JEDINI PRAVI NAČIN, NIKAD MEKŠI NISU BILI!
.

Da li vaši peškiri već nakon samo nekoliko pranja izgube svoju mekoću i postanu grubi?

NISMO MOGLI NI SLUTITI: Evo šta se događa u vašem tijelu kad kada spavate na BIJELOJ POSTELJINI!​

Naime, stručnjakinja za enterijere Rachel Kohen tvrdi kako postoji nekoliko trikova kako da vaši peškiri ostanu mekani i nakon nekoliko pranja.

1

Perite u hladnoj vodi

Mogli biste da padnete u iskušenje da peškire ubacite na najvišu temperaturu jer ipak ih valja temeljno oprati. Kohen kaže da je to prva i glavna greška koju ljudi cine. Peškiri se peru u hladnoj vodi jer se tako sprječava skupljanje po šavovima, boje ostaju postojane, a cak se i neke mrlje bolje skidaju na niskim temperaturama, piše "Alo".

2

Odbacite omekšivač

Hemikalije iz omekšivača mogu zapravo da oštete tkaninu i ucine da vaši peškiri svakim pranjem budu sve tvrdi. "Umjesto toga, ubacite tenisku lopticu u bubanj veš mašine da ih ravnomjerno miješa i vrati im mekoću", savetuje Kohen u razgovoru za "Popsugar".

3

Ne sipajte deterdžent otprilike

Svaka marka i vrsta ima svoja pravila i uputstva na poleđini ambalaže. Ta uputstva je korisno s vremena na vreme pročitati i ponašati se u skladu s njima. Nećete ništa postići ako koristite veću količinu, bilo tečnog ili deterdženta u prahu. Naprotiv, zbog toga vaši peškiri postaju tvrdi nego što su bili.

4

Ne sušite predugo

Namjena peškira jeste da dobro upijaju vlagu, zato njima nije potrebno dugo da se osuše. Ukoliko koristite mašinu za sušenje veša, peškire stavite na najkraći ciklus. Još je bolje ako ih "dovršite" napolju na svježem vazduhu.

5

Ne propustite