JESTE LI IKAD PRIMIJETILI OVU BIZARNU STVAR NA DONJEM KAPKU, KAD ČUJETE ČEMU SLUŽI POZLIT ĆE VAM: Gledate na vlastitu odgovornost!

Porodica i zdravlje
JESTE LI IKAD PRIMIJETILI OVU BIZARNU STVAR NA DONJEM KAPKU, KAD ČUJETE ČEMU SLUŽI POZLIT ĆE VAM: Gledate na vlastitu odgovornost!
.

Ako ste nekada uočili rupicu na svom donjem kapku, vjerovatno vas je zanimalo da li ona uopšte treba postojati.

Naime, ova rupica nosi zvaničan naziv naziv lacrimal punctum. Kod nekih je velika i lako uočljiva, ali u svakom slučaju, ako se dobro približite ogledalu, vidjećete rupicu bademastog oblika na oko dva milimetra od unutrašnjeg ugla svakog donjeg kapka.

Mnogi misle kako ova rupica proizvodi suze, međutim, nije joj svrha proizvodnja suza - za to je zaslužan suzni kanal, a zadatak rupice je da služi u daljem odlivu suza. Ona je otvor kanala koji povezuje oko sa suznom kesicom - iz te kesice, suze idu direktno u suzni kanal pa u nos.

okoo

Postoji čak i medicinska procedura pri kojoj se u ove rupice postavljaju milimetarski čepovi kako bi se tretirala suhoća očiju. Ovom procedurom se oko sprječava da se lišava toliko vlage.

Kod nekih iz ovih rupica idu ne samo suze, već i gnoj, vazduh, pa čak i krv, dok neki čak rade i trikove sa rupicom, pa iz zabave mogu da istisnu i mlijeko.

Upozoravamo vas da snimak nije za one sa slabim želucom:

 

Ne propustite