ŽENE KOJE IMAJU BUJNIJE POPRSJE SU IZLOŽENIJE VEĆEM RIZIKU OD RAKA: Evo i zbog čega!

Porodica i zdravlje
ŽENE KOJE IMAJU BUJNIJE POPRSJE SU IZLOŽENIJE VEĆEM RIZIKU OD RAKA: Evo i zbog čega!
.

Mnoge žene strahuju od mogućeg oboljenje od raka dojke i na ovu temu rađene su i još uvijek se rade razne studije i istraživanja.

Jedan od zaključaka jednog takvog istraživanja je i da su žene sa bujnijim poprsjem izložene većem riziku od obolijevanja od ove opake bolesti u odnosu na žene sa manjim poprsjem.

rak-dojke

Foto:Printscreen

Ukratko zaključak zbog čega je to tako je ovaj:
“Žene koje imaju bujnije poprsje moraju da budu opreznije jer im gustina tkiva povećava šanse za rak dojke. Rizik je utoliko veći jer se na mamografu i skeneru neka kvržica može sakriti i da se zbog obima grudi ne vidi.”

rak-dojke

Ipak preporuke svjetskih stručnjaka su da žene rade mamograf jednom u dve godine BEZ OBZIRA na veličinu grudi, jer to što su žena sa bujnijim poprsjem izloženije većem riziku ne znači da su žena sa manjim popsjem imune na ovu opaku bolest te da se tog termina pridržavaju BEZ OBZIRA da li misle da su zdrave ili ne.

rak-grudi-620x431-1

Takođe je i redovno samopregledavanje od velikog značaja. I na kraju još malo statističkih podataka. Kada je ovo oboljenje u pitanju više od 50 % raka javlja se kod žena između 50 i 69 godina starosi, te se šanse za oboljenje povećavaju s godinama, mada ni mlade žene, djevojke nisu isključene.

rak

Ne propustite