PUTIN I MERKEL ZAJEDNIČKI RASPALILI PO TRUMPU: "Unatoč američkim sankcijama mi ćemo 2021. godine dovršiti plinovod Sjeverni tok 2"

Aktuelno
PUTIN I MERKEL ZAJEDNIČKI RASPALILI PO TRUMPU: "Unatoč američkim sankcijama mi ćemo 2021. godine dovršiti plinovod Sjeverni tok 2"
,

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se nada da će plinovod Sjeverni tok 2 koji će njegovu zemlju povezati s Njemačkom, biti dovršen najkasnije početkom 2021. unatoč američkim sankcijama.

"Nadam se da će do kraja godine, a najkasnije u prvom tromjesečju iduće godine radovi biti gotovi i plinovod će se pustiti u rad", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Hina.

Takav vremenski plan znači jednogodišnje kašnjenje. Rusi i Nijemci su zapravo planirali da će taj podmorski cjevovod pustiti u rad krajem 2019. ili početkom 2020.

I Merkel je potvrdila podršku projektu i još jednom kritizirala američke sankcije koje su zaustavile radove pošto je kompanija koja je polagala cijevi na dno Baltičkog mora povukla svoj specijalizirani brod kako bi umakla američkim sankcijama.

"Mislim da je moguće dovršiti Sjeverni tok 2 unatoč sankcijama, (ruski) predsjednik je objavio vremenski plan, postoji stanovito kašnjenje, ali se može dovršiti", rekla je.

"Mislimo da (američke) ekstrateritorijalne sankcije nisu primjerene i zato i dalje podržavamo taj projekt", dodala je.

Sjeverni tok 2 koji je pred završetkom, treba omogućiti dvostruko veću direktnu dopremu ruskog zemnog plina u Njemačku i u zapadnu Evropu preko Baltičkog mora.

Washington i neke evropske zemlje, među kojima Poljska, baltičke zemlje i Ukrajina, misle da će taj plinovod povećati ovisnost Evrope o ruskom plinu, što bi Moskva mogla koristiti u političke svrhe.

Usto, kritičari Sjevernog toka 2 ističu da on žrtvuje interese Ukrajine koja dobiva znatne prihode od tranzita ruskog plina u Evropu. Ukrajina je usto poprište krvavog sukoba s proruskim separatistima.

Dvoje čelnika razgovaralo je i o nizu međunarodnih pitanja, kao što je situacija u Iranu i Libiji. Putin je s njemačkom kancelarkom razgovarao i o svom nedavnom posjetu Siriji, a bilo je riječi i o krizi u Ukrajini.

Putin je izjavio na konferenciji za novinare kako je vrijeme za održavanje mirovnih pregovora o Libiji jer je važno da se okonča sukob u toj zemlji.

Kazao je da je kriza u Libiji potkopala regionalnu stabilnost, ali da ima i negativan učinak na Evropu. Ruski predsjednik podržao je inicijativu njemačke kancelarke da se međunarodna mirovna konferencija o Libiji održi u Berlinu.

Merkel je rekla kako vjeruje da Turska i Rusija mogu postići uspjeh vezano uz inicijativu za prekid vatre u Libiji.

Govoreći o Iranu, kancelarka je ocijenila da je prihvaćanje odgovornosti za rušenje aviona aviona prvi korak u rješavanju sukoba na tom području.

Merkel i Putin zauzeli su se za poštivanje iranskog nuklearnog sporazuma.

Ne propustite