Kim Jong-un izjavio da zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu

Svijet
Kim Jong-un izjavio da zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu
,

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un upozorio je rukovodioce vladajuće Radničke partije da zemlja prolazi kroz 'tešku ekonomsku' krizu i pozvao na uvođenje hitnih mjera kako bi se riješila situacija, prenijeli su danas tamošnji mediji.

Tokom vikenda je počelo plenarno zasjedanje stranke, nekoliko dana pred kraj ultimatuma koji je Sjeverna Koreja postavila SAD u pregovorima o denuklearizaciji. Pyongyang je obećao da će, ukoliko nema napretka u pregovorima do kraja godine, Washington dobiti "božićni poklon".

Kim koji je predsjedava zasjedanjem, rekao je da je došlo vrijeme za donošenje odluka o ekonomskom razvoju zemlje. On je predstavnicima stranke predstavio "zadatke" koje treba da sprovedu kako bi "hitno popravili tešku situaciju" u privredi, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja nije nikada saopštila svoje ekonomske statistiške podatke, i jedine informacije o privredi te zemlje dolaze iz inostranstva. Južnokorejska Centralna banka u julu je saopštila da je ekonomski rast Sjeverne Koreje, pogođene međunarodnim sankcijama, smanjen za 4,1 odsto 2018. godine, što je najveći pad od velike krize 90-ih godina.

Pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu su u zastoju nakon neuspjelog samita Kima i američkog predjednika Donalda Trumpa održanog u februaru u Vijetnamu.

Ne propustite