Istraživanja: Neregularan rad prednje strane mozga uzrokuje sklonost ka nasilju

Magazin
Istraživanja: Neregularan rad prednje strane mozga uzrokuje sklonost ka nasilju
Istraživanja naučnika s Yildirim Beyazit Univerziteta u Ankari, pokazala su kako prednja strana mozga kod osoba sklonih nasilju ne radi regularno

Istraživanja naučnika s Yildirim Beyazit Univerziteta u Ankari, pokazala su kako prednja strana mozga kod osoba sklonih nasilju ne radi regularno, piše Anadolu Agency (AA)

"Prednja strana mozga dio je mozga koji se  bavi se različitim operacijama kao što su impuls kontrole, snaga volje, dugoročno planiranje i razmišljanje na višem nivou. Istraživanja pokazuju kako kod osoba koje su sklone nasilju, ovaj dio ne radi kako bi trebalo. To je dio za koji se može reći da čovjeka čini čovjekom, jer kontrolira osjećaje koji se pojavljuju i kod životinja poput bijesa, straha, požude i apetita", kazao je dr. Sinan Canan.

Ukoliko ova strana mozga ne radi kako treba ili ukoliko je oštećena, otežano je njeno kontroliranje motiva napada, štaviše ponekad otežava razumijevanje stanja i osjećanja drugih, a olakšava upotrebu nasilja, smatraju stručnjaci.

Razlozi za nepravilan rad prednje strane mozga su mnogobrojni. 

Canan smatra da se ovi nedostaci mogu pojaviti još dok je osoba u razvoju, pa tako djeca koja su bila podvrgnuta nasilju imaju veću šansu da i sami postanu nasilnici.

"Djeca koja su bila podvrgnuta nasilju ili zanemarivanju imaju veću šansu da primjenjuju nasilje i zanemarivanje", istakao je Canan.

Pojedinci koji rastu u sredini punoj ljubavi i razumijevanja bolje se nose sa životim nedaćama. Također, djeca pokazuju primjere pozitivnog ponašanja. 

"Ljubav i razumijevanje su tako jednostavna rješenja", smatra Canan upozoravajući da nove generacije mogu biti manje sklone nasilju ukoliko im se dok su još mlade pokaže dovoljno ljubavi i pažnje.

Ne propustite