BEZ GOLOVA U EL CLASICU Dosta uzbuđenja, ali falila je prava završnica

Fudbal
BEZ GOLOVA U EL CLASICU Dosta uzbuđenja, ali falila je prava završnica
,

Najveći španski derbi odigran je na Nou Campu. Barcelona i Real Madrid odigrali su mršavih 0:0 u dvoboju gdje smo mogli gledati jako dobrih prvih 45 minuta, dok je u nastavku nogomet bio jako loš. Prvi je to El Clasico nakon 17 godina u kojem nismo vidjeli nijedan gol. 

U prvom smo poluvremenu gledali izvrsnu utakmicu, iako nije bilo golova. No, bilo je pregršt prilika, žestine, agresivne I tehnički dotjerane igre. Prvu polupriliku kreirali su domaćini. Čudesna lopta Messija izbacila je Albu na lijevoj strani, on oštro ubacuje, ali Suarez ne stiže u srcu 16-erca. Kraljevski klub uzvraća sjajnom kombinacijom Kroosa i Isca, koja je otvorila je dobru šansu za Benzemu, ali on s ruba kaznenog prostora puca dovoljno blizu sredine gola te je Marc Andre ter Stegen to ukrotio. 

messi

U 12. minuti vidjeli smo prvu intervenciju VAR-a. Alba je ubacio, Carvajal očistio klizećim startem, domaćini su tražili igranje rukom, ali VAR je utvrdio da od svega ništa i bio je u pravu. Pet minuta poslije, na drugoj smo strani terena vidjeli najveću gostujuću prigodu u prvom poluvremenu. Casemiro je pucao nakon kornera, golman je bio savladan, ali je Gerard Pique to očistio s gol linije i time spriječio siguran gol. Bilo je to razdoblje potpune dominacije Reala.

U 23. minuti ponovo teško živi Barcelona. Prvo je ter Stegen odbio opasnu povratnu loptu Benzeme, a u nastavku akcije Casemiro je odapeo bombu s 25 metara. Nijemac na golu Katalonaca to krajnjim naporom vadi iz donjeg lijevog kuta i odbija u korner iz kojeg se ništa nije izrodilo.

elclasico-messikroos

Blaugrana je konačno uzvratila u 30. minuti. Leo Messi je uputio prvi udarac Barcelona u okvir, Courtois je prethodno izbio ubačaj sa strane te je time ostavio praznu mrežu. Odbijenu loptu je Messi uputio u okvir, ali Sergio Ramos spašava siguran gol i time su španjolski stoperi s obje strane odradili identičnu zadaću – spriječili su protivnike da zabiju čisti gol. No, odgovor madridske momčadi čekali smo samo dvije minute. Potegnuo je izvrsno iz voleja Valverde, ali lopta je otišla malo pored stative. Čuo se velik uzdah na Camp Nou, ali srećom po većinu gledatelja, ovaj puta je lopta bila na njihovoj strani.

Nakon nekoliko minuta rezerviranije igre, u 40. minuti vidjeli smo zicer za Jordija Albu. Messi je poslao jednu loptu s očima kojom je Albu izbacio u sjajnu priliku, bio je sam ispred Courtoisa, ali pucao je pored gola. Za kraj sadržajnog prvog dijela vidjeli smo novu bravuru ter Stegena. Mendy je ubacio, odbrana očistila i lopta je pala na volej Valverdeu. Urugvajac je sjajno 'stisnuo', ali vrhunska odbrana domaćeg čuvara mreže. 

elclasico-balelenglet

Nastavak utakmice otvoren je bez ijedne izmjene. Očekivali smo da se sjajna igra iz prvih 45 minuta preslika i na taj dio utakmice, ali nažalsot gledali smo puno slabiji nogomet. Nakon deset minuta zabilježili smo prvu spomena vrijednu aktivnost na terenu – zamjenu Vidal za Semeda. Pet minuta potom. Konačno neko uzbuđenje. Griezmann je dobro prošao, ali Messi iz blizine nije pogodio. Ipak, čak i da je uspio zabiti, VAR bi vjerovatno poništio gol jer je u začetku akcije Griezmann igrao rukom.   

barcelona

Pogodak smo konačno vidjeli u 72. minuti. Zabio je Gareth Bale, ali slavlje je poništeno zbog minimalnog zaleđa Ferlanda Mendyja koji je asistirao Velšaninu. U 80. minuti u igru ulazi Luka Modrić, zamijenio je Valverdea koji je odigrao odličnu utakmicu. Već nakon pet minuta, briljantnu loptu je hrvatski reprezentativac poslao prema Baleu, ali je u trku brži bio ter Stegen.

navijacibarca

Do kraja utakmice, a vidjeli smo pet minuta sudijske nadoknade, nismo vidjeli nijednu izgledniju priliku te je dvoboj završio bez golova. Time obje momčadi nakon 17 kola imaju po 36 bodova te predvode prvoligašku karavanu. 

Ne propustite