POTRESNA PRIČA: Rodila sam dvoje dece, dobila rak dojke, I DALJE SAM OVDJE i ponosna sam!(FOTO)

Porodica i zdravlje
POTRESNA PRIČA: Rodila sam dvoje dece, dobila rak dojke, I DALJE SAM OVDJE i ponosna sam!(FOTO)
.

Stela Makartni jedna je od najglasnijih žena u javnom životu koje žene redovno podsećaju na obavezu redovnog pregleda dojki. Za to ima vrlo jak razlog - ostala je bez majke Linde baš zbog tog raka.
 

Danas ova dizajnerka redovno priprema donji veš sa posebnom porukom ženama - jedna od prethodnih kolekcija bili su joj grudnjaci u jarko roze boji koji su bili ne samo lijepi već su imali i naročitu funkciju.

- Htjela sam da ovim setom donjeg veša podsjetim žene, i to odmah čim ustanu ujutro, da moraju da vode računa o sebi i da moraju da se redovno pregledaju. Ne samo da ovaj grudnjak sjajno izgleda, već je i vrlo važan podsjetnik za sve - prokomentarisala je Stela tada. U međuvremenu je izbacila još sličnih stvari, a između ostalog i poseban grudnjak za žene koje su prošle kroz masektomiju.

A sjećanje na majku prati i Stelin neopisiv strah da će je zadesiti majčina sudbina. Prije nekoliko godina i sama je izjavila da je, i pored uspješne karijere i divne porodice, stalno prati taj crni oblak.

- Muči me podsvijest. Stalno razmišljam o tome da ne smijem da dozvolim da dobijem rak zbog svoje djece. Bavim se prevencijom i redovno idem na preglede. I svoju sestru tjeram na redovne preglede jer i ona ima djecu i ne smije da dozvoli sebi da se razboli. Majčina smrt me je tako pogodila da i dalje živim u strahu, a najviše me rastužuje činjenica da je umrla prije nego što je vidjela mog muža i svoje unuke - rekla je svojevremeno Stela za "Harper's Bazaar".

Zbog svega toga, rak dojke je uvijek u prvom planu u njenim javnim nastupima. A danas je odala počast ženi po imenu Šenon, sa kojom je sarađivala i koja se borila sa rakom dojke.

Šenon je izgubila tu bitku maja ove godine, a Stela je se sjeća svakog dana, a naročito ovih dana u kampanji #NisiManjeŽena posvećenoj baš ženama koje su prošle kroz masektomiju.

22639465-1957388791194157-6157713742059536384-n

U vrijeme kada je Šenon otkrila da je bolesna, mlađe dijete imalo je osam mjeseci, starije dvije i po godine. Još uvijek je dojila mlađeg i desio joj se mastitis. Antibioticima je sredila stvar, ali kvržica se stalno vraćala. Šenon ni na kraj pameti nije bilo da bi to mogao da bude rak.

A onda, dok je ležala na podu i igrala se sa djecom, pogledala je svoje grudi i vidjela da im se oblici potpuno razlikuju. Tad joj je bilo jasno da nešto ozbiljno nije kako treba i tada je počela njena lavovska borba. Šenon je tu bitku izgubila, ali još mnogo žena nažalost tu bitku vodi i tek će je voditi a veliku prednost u tome daće im činjenica da su kvržicu otkrile na vrijeme. I zbog toga treba biti zahvalan Steli i ljudima poput nje, koji podsjećaju žene ne samo u oktobru već svakog dana i svakog mjeseca da su redovni pregledi obavezni.

(Novi.ba / Žena.blic.rs)

Ne propustite