DONOSE SIROMAŠTVO I NEGATIVNU ENERGIJU U VAŠ DOM: Ove stvari POD HITNO izbacite iz kupatila!

Porodica i zdravlje
DONOSE SIROMAŠTVO I NEGATIVNU ENERGIJU U VAŠ DOM: Ove stvari POD HITNO izbacite iz kupatila!
.

Mnogi nisu znali da loš položaj i uređenje kupatila mogu da ugroze protok energije u vašem domu.

Feng šui stručnjaci upozoravaju da nered u kupatilu privlači sukobe i nezadovoljstvo ukućana. Ako voda iz slavine neprestano curi, po feng šui tradiciji, to je simbol da iz vašeg doma novac izlazi nekontrolisano i nepovratno.

kj

Prazne bočice kozmetike i stara, istrošena četkica za zube privlače negativnu energiju u kući, a metalne stvari u jugoistočnom dijelu kupatila otežavaju poslovni napredak i finansijsku stabilnost.

kkl

Ako tek planirate izgradnju ili adaptaciju kuće, nikako ne postavljajte kupatilo ispod stepeništa ili u pravcu spavaće sobe i kuhinje, savjetuju feng šui majstori.

Pročitajte još

Uredite kupatilo prema Feng shui pravilima

“Feng shui” predstavlja vjetar i vodu – elemente koji simbolizuju neprekidan protok chi-energije. Stoga je, prema Feng suiju, upravo slobodan protok energije, u prostoriji i oko nje, najvažniji sastojak funkcionalnosti dizajna enterijera.

k
 Najpovoljniji smještaj kupatila

Istočna i jugoistočna strana, u odnosu na središte doma, optimalni su položaji za kupatilo, budući da su na navedenoj lokaciji chi-energije vode i drva u skladu. Takođe, te strane zgrade često su „okupane“ sunčevim zracima, što doprinosi lakšem protoku energije.

kku

Kupatilo s jednim ili više prozora svakako je najbolje rješenje jer prirodna svjetlost i svjež vazduh sprečavaju zastoj chi-energije. Do zastoja dolazi u tamnim i vlažnim prostorijama, što može biti uzrok zdravstvenih poteškoća.

Naravno, prozori bi trebalo da osiguravaju i privatnost prilikom boravka u kupatilu, te se preporučuje postavljanje neprozirnog stakla koje može biti i dekorativno. Dok metal i staklo „naginju“ prema jangu (bržem strujanju energije), prozračne zavjese izrađene od prirodnih tkanina stvoriće jin, to jest opušteniji enterijer.

Što manje namještaja i dodataka

ki

U pretrpanom kupatilu često dolazi do usporavanja i zastoja energije, stoga je prilikom opremanja ove, često vrlo male prostorije, najbolje razmišljati u pravcu minimalizma. Jang materijali sjajnih površina koje reflektuju svjetlost, poput nerhđajućeg čelika, mramora, granita, stakla, keramičkih pločica, ubrzavaju protok energije, te su dobrodošli u kupatilu. Navedeni materijali igraju još jednu ulogu, a to je vizuelno povećanje enterijera. Pritom, ne zaboravite ni ogledala bez kojih se ne može.

k1

Sintetički materijali se zbog statičkog elektriciteta ne preporučuju na podu, što se odnosi na tepihe ili podne prostirke. Kabine za tuš su, takođe, najčešće napravljene od vještačkih materijala, te bi trebalo razmisliti o alternativi – na primjer, providnoj ili neprovidnoj pregradi.

Preporučuje se da wc školjka bude pozicionirana što dalje od ulaza u kupatilo i, po mogućnosti, skrivena od pogleda pregradnim zidom. Brzo i dekorativno rješenje je i paravan u raskošnom kineskom stilu ukrašen crtežima i kamenčićim, ili jednostavnijem japanskom stilu za minimalistički dizajniran interijer.

Drvo unosi život

k2

Kod uređenja kupatila smještenih na jugu, jugoistoku ili istoku, poželjno je jačanje energije drveta, što se može postići odabirom odgovarajućih boja, oblika i predmeta izrađenih od ovog prirodnog materijala.

Prema filozofiji Feng shuija, element drva u prostor unosi život, rast, vitalnost i aktivnost. Ukoliko imate dovoljno prostora u kupatilu, ukrasite ga visokim biljkama posađenim u zelenoj vazi, kao i onima koje rastu ka gore, na primjer zumbulom čiji će atraktivni cvijetovi istaći lepotu svakog enterijera.

Dezeni na keramičkim pločicama ili zidu oslikanom vodootpornim bojama, te na peškirima, zavjesama, namještaju takođe mogu uticati na chi-energiju. Oblici koji na istoku i jugoistoku jačaju chi su nepravilni i talasasti (voda), dok ga tanke, vertikalne linije i pruge održavaju (drvo), a šiljaste forme i cik-cak crte usporavaju (vatra).

kupatilo

Boje podstiču raspoloženje

Želite li da povećate energiju vode, u tome vam mogu pomoći razni morski dezeni, poput školjki, ribica, brodića ili talasa. Mediteranski krajolik dočaraće i boje iz palete ove drevne filozofije uređenja prostora.

Na jugoistočnoj strani, Feng shui sugeriše nanošenje smaragdno-zelenih, tirkiznih, te tamnoplavih tonova koji donose osveženje i harmoniju, dok pozitivne misli i relaksaciju na istoku „bude“ svetle nijanse plave i boja limete koja asocira na novi rast.

U svakom slučaju, kvalitetno uređeno kupatilo, u kojem je obavljanje svakodnevnih aktivnosti, prije svega prijatno, osnova je funkcionalnog doma.

Ne propustite