UČENIK 6. RAZREDA ISMIJAO VUČIĆA U PISMENOM RADU KAO NIKO DO SADA: Kada vidite šta je napisao, PLAKAT ĆETE 3 DANA!

Kiosk
UČENIK 6. RAZREDA ISMIJAO VUČIĆA U PISMENOM RADU KAO NIKO DO SADA: Kada vidite šta je napisao, PLAKAT ĆETE 3 DANA!
.

Roditelj Vladimir Holi požalio se na društvenim mrežama zbog pismene zadaće koju je njegovo dijete, učenik 6. razreda OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici dobilo da uradi.

vucic

Nesretan roditelj, Vladimir Holi, izrazio je nezadovoljstvo temom “Moj predsjednik” zbog pismenog zadatka putem društvenih mreža, što je bilo popraćeno brojnim kritikama. Holi je objasnio da mu je u početku bilo teško povjerovati da je naslov “Moj predsjednik” zapravo među temama, ali da je sugerirao svojoj kćerki, kada je shvatila da se ne šali, da sarkastično – ironično napiše tekst.

“Na primjer, piši kako on hrani gladne dobrim sendvičima i besplatno ih vozi svuda po Srbiji. Kako on radi čak 8 dana nedjeljno i to po čak 25 sati. Kako se uvijek bori za Kosovo i ne može ni da spava zbog toga. Kako se 40 dana i 40 noći temeljito priprema za otvaranje neke fabrike.

Uz to naravno misli i na penzionere, šalje im stalno pisma podrške i pomoć. Na televiziji je samo uvijek on, ponavlja jedno te isto uvijek, čisto da ne zaboravimo kako on zapravo izgleda i šta treba mi da mislimo. Narod veoma dobro zna i prepoznaje upravo u njemu novog srpskog heroja o kome će se pisati u ovakvim radovima. On voli, on obožava Srbiju i to mu je dovoljno.” objasnio je Holi, objašnjavajući kako bi takav jedan pismeni zadatak trebalo da izgleda zapravo.

Nera Rikić, nastavnica srpskog jezika u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, u odgovoru na pitanja jednog srbijanskog medija razjasnila je da je šest tema zadato kao priprema za predstojeći pismeni zadatak, odnosno da učenici treba da izaberu dve koje će uraditi kao domaći, a ne za sam pismeni zadatak.

„Ponuđene teme su: Moja zemlja je u mom srcu, Volim Srbiju, To je moja zemlja… Kosovo je srce Srbije, Kosovski božuri – krv mojih predaka, Zadužbine Nemanjića. Nijedna tema nema nikakve veze sa politikom, kako Vi insinuirate, već isključivo sa gradivom i nastavnim planom za 6. razred. Teme su vezane za lektiru i epske pjesme iz ciklusa o Kosovskoj bitki i pjesme Milana Rakića „Nasleđe“ i Desanke Maksimović „O porijeklu“.

vucic

Ona objašnjava i da je učenicima objašnjeno da se pridržavaju gradiva, a da što se tiče druge zamjerke – a to je da se pismeni zadatak piše samo ćiriličnim pismom, roditelji – nisu u pravu.

Kako je Holi objasnio na ovim časovima nije dozvoljeno koristiti latinicu, iako su oba pisma zvanična, iako u samoj školi, kao i u celoj Vojvodini ima dosta pripadnika nacionalnih manjina koji se na ovaj način diskriminišu.

„Tačno je potpuno da nastavnica srpskog insistira da se piše jedinim pismom srpskog jezika po Ustavu – ćiriličnim pismom, budući da je ono od 12. vijeka, dakle više od osam vjekova nacionalno i tradicionalno pismo srpskog jezika“, navodi se u odgovoru škole. 

Ne propustite