NAKON KAFE ODMAH MORATE NA WC ŠOLJU: Oglasili se doktori, evo ŠTO se to događa, NISMO NI SLUTILI!

Porodica i zdravlje
NAKON KAFE ODMAH MORATE NA WC ŠOLJU: Oglasili se doktori, evo ŠTO se to događa, NISMO NI SLUTILI!
.

Mnoge osobe nakon što popiju kafu, moraju naprosto odmah u WC.

Dok jedni vjeruju da je to stvar prirode, drugi se plaše da nije u pitanju neki zdravstveni problem.

kafa-99-pexels-05

Stoga su naučnici sa Univerziteta u Teksasu sproveli istraživanje upravo na ovu temu.

Oni su tokom svog istraživanja tri dana štakorima davali kafu koja je potaknula pokretljivost mišića crijeva i to nezavisno od doze kofeina.

kafa-foto-shutterstock-01-1000x0

“Štakorima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kafa”, rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

kafa

Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva. Dokazano je da viša nivoa želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

Dakle kada vas idući puta kafa natjera da posjetite WC znjte da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve uredu.

BONUS:

Mnogi se pitaju da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da ono pruža brojne pogodnosti organizmu, no postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju.

Kafa je bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako i u nekim situacijama sprječava razvoj malignih ćelija – ali, ukoliko kafu pijete na prazan stomak, onda stvari i nisu tako pozitivne. 

Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstičke stvaranje želučane kiseline što posebno negoduje ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tokom jela i smetnje kod probave. 

coffee-stomach-fi-800x419

A proteine koje ne uspije probaviti, izazivaju nadutost, žgaravicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog crijeva. Stoga stručnjaci preporučuju da prije kafe pojedete barem krišku hljeba.

Ako već ne možete jesti tako rano, barem je razblažite mlijekom, savjetuje Healthyfoodteam.

kafaaa

Ne propustite