Kako su SDA, DF i SBB podijelili ministarstva

Bosna i Hercegovina
Kako su SDA, DF i SBB podijelili ministarstva
.

Lideri stranaka SDA, SBB-a i DF-a održali su danas sastanak o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka, na pres-konferenciji je prezentovana i raspodjela ministarstava.

"Imamo dobro ime za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo za premijera, a sada ga neću izgovoriti. Bićemo svi zadovoljni. Napravićemo iskorak u odnosu do sada. Kada je u pitanju država, ministar inostranih poslova je iz SDA Bisera Turković, Fahrudin Radončić dobija poziciju ministra sigurnosti, a Sifet Podžić će biti u Ministarstvu odbrane. Četiri zamjeničke pozicije bi pripale SDA", istakao je Izetbegović.

Naveo je da će premijer Kantona Sarajevo biti zajednički kandidat.

O roku za formiranje Vlade KS je kazao kako je dogovoreno da svi zajedno podrže budžet i da se onda krene u realizaciju nove vlade.

Na pitanja novinara da li su imali sastanke sa novim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kazali su da nisu ali da očekuju da će se uskoro i to desiti kako bi se završio taj zvanični dio te da će u ponedjeljak dostaviti imena Tegeltiji.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je odgovarao i na pitanje u vezi sa napadom dok je zajedno sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem boravio u Afganistanu.

"To je ratna zona, tako da su sve situacije očekivane, i ono što smo tamo doživjeli je bilo za očekivati. Svi su bezbjedni. Želim posebno naglasiti da naši momci i djevojke koji su u borbenoj misiji, vjerovali ili ne, ljudi kojima se BiH treba ponositi. Kao neko ko je bio u ratu, ja takvo nešto nisam vidio - takav nivo koordinacije, obavljanja dobrog posla. Napad je bio blizu mjesta gdje smo mi bili smješteni. U pitanju je bio bombaš samoubica, a savezničke snage su reagovale kako treba. Ponavljam, ništa nije bilo što niste mogli očekivati, ništa što je vanredno", komentarisao je Komšić.

Na pitanje postavljeno Radončiću kako riješiti migrantsku krizu, lider SBB-a je kazao kako migrantska kriza nije odgovornost jednog čovjeka, jednog ministarstva, pa čak ni države.

"Radi se o interkontinalnom problemu. Iz Pakistana koji dolaze koriste BiH kao kanal da dođu u Evropsku uniju. To je ogromni izazov za cijelu BiH i tom problemu će se prilaziti interdisciplinarno", istakao je Radončić.

(N1)

Ne propustite