Prvo obraćanje Borisa Johnsona nakon izborne pobjede

Svijet
Prvo obraćanje Borisa Johnsona nakon izborne pobjede
Britanski premijer Boris Johnson koji je upravo osvojio najveću podršku konzervativnoj politici u Velikoj Britaniji u više od tri decenije obratio se naciji nakon što je uspio uraditi ono što se nije očekivalo.

Britanski premijer Boris Johnson koji je upravo osvojio najveću podršku konzervativnoj politici u Velikoj Britaniji u više od tri decenije obratio se naciji nakon što je uspio uraditi ono što se nije očekivalo.

Johnson će u narednih pet godina voditi vladu koja će imati solidnu većinu od 363 mjesta u Zastupničkom domu, dok će njegovi glavni oponenti Laburisti imati 203 mjesta. Lider Konzervativaca se u prvom obraćanju nacije zahvalio onima koji su podržali njihov program i obećao da će ispuniti Brexit do kraja januara iduće godine.

“Uradili smo ovo! Pobijedili smo, prekinuli smo blokadu, razbili smo je! Ovo je jedan savršen trenutak pred doručak, pred novu zoru! Želim se zahvaliti svima koji su se borili, posebno onima koji su izgubili mjesta ne svojom voljom. Ponosan sam što smo ostvarili najveću konzervativnu pobjedu od 1980-ih kada većina vas u ovoj dvorani nije bila ni rođena. Sada možemo ispuniti ono što smo obećali, a to je Brexit. Izbjegli smo drugi referendum. Imam poruku za sve one koji su glasali za nas, posebno one koji su glasali prvi put, mislim da sam prije 11 godina rekao ljudima Londona kada su me izabrali za gradonačelnika da im je možda ruka drhtala kada su glasali za Konzervativce i možda će glasati idući put za Laburiste, ali sam im zahvalan što su sada glasali za nas. Nikada ne uzimam njihovu podršku zdravo za gotovo. Moja misija će biti da radim da ispunim ono što sam obećao da osiguram vašu podršku naredni put. Mi političari smo se borili protekle tri godine oko argumenata i vrijeme da to završimo i sada ćemo dostaviti Brexit do 31. januara i napustit ćemo Evropsku uniju kao jedinstveno Ujedinjeno kraljevstvo. Investirat ćemo masivno u zdravstveni sistem naše zemlje i on je tu za nas kada smo bolesni i oni čine čuda svaki dan. To je naš glavni prioritet. Uz to ćemo ispuniti sva naša ostala obećanja u vezi škola, imigracije, policije, infrastrukture, nauke i tehnologiju”, kazao je Boris Johnson.

Lider Laburističke partije Jeremy Corybn najavio je da će uskoro napustiti čelno mjesto ove partije koja je ostvarila najslabiji rezultat još od 1935. godine. Liderka Liberalnih demokrata Jo Swinson podnijela je ostavku nakon što je izgubila mjesto u parlamentu. Jedan od pobjednika ovih izbora je Škotska Nacionalna Partija koja je izborni dan završila sa 48 mjesta u parlamentu i ostvarila rast od 13 mjesta u Zastupničkom domu.

Ne propustite