OGLASIO SE SIN RATKA MLADIĆA I OTKRIO TUŽNE VIJESTI IZ HAGA: "Nažalost, moj otac je..."

Aktuelno
OGLASIO SE SIN RATKA MLADIĆA I OTKRIO TUŽNE VIJESTI IZ HAGA: "Nažalost, moj otac je..."
.

Genadij Kuzmin u Savjetu bezbijednosti upozorio da je zdravlje ratnog zločinca Ratka Mladića ugroženo.

- Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić teško je bolestan i potrebna mu je ljekarska pomoć. Rusija je spremna da ga leči i preduzme sve neophodne mere bezbednosti. Ovo je na zasedanju Savjeta bezbednosti, gde se raspravljalo o izveštaju o radu Haškog tribunala - izjavio je Genadij Kuzmin, zamenik predstavnika Rusije u tom tijelu UN.

On je kazao da se nada da će generalu Mladiću biti pružena neophodna medicinska pomoć. Kuzmin je i u julu u SB kazao da je Rusija zabrinuta za zdravstveno stanje srpskog generala, jer nema protvrde iz nezavisnih izvora da on u haškom pritvoru dobija adekvatnu medicinsku pomoć. Čak je tad rekao i da Rusija više neće uplaćivati novac za rad tog međunarodnog suda ako se situacija sa liječenjem Mladića ne promijeni.

Generalov sin Darko Mladić kaže da je delegacija parlamentaraca iz ruske Dume prije deset dana bila u posjeti njegovom ocu i da su se lično uverili u to da nije dobro.

mladic

- Oni ga posjećuju s vremena na vreme i, iako nisu ljekari, mogu da vide da se ne osjeća dobro. Ratku se zdravlje pogoršava, a posljednjih nedjelja je znatno oslabio. Zabrinuti smo zbog toga, naročito što su se svi ljekari do sada složili da mu je neophodno liječenje u bolničkim, a ne u pritvorskim uslovima.

General Mladić ima ozbiljnih problema sa srcem, visokim prtiskom i osjeća posljedice moždanih udara koje je preživio. Snimci glave koji su mu rađeni prošle godine pokazuju promjene na mozgu, kojih nije bilo ranije.

Rusija je prije dvije godine dala garancije da je spremna da prihvati Mladića na liječenje u Moskvi, da osigura njegovu bezbejdnost i da ga vrati čim mu se zdravstveno stanje stabilizuje, ili po zahtjevu suda u Hagu. Međutim, tadašnje sudsko veće odbilo je da ga pusti na liječenje.
 

Ne propustite