Koč: Odnosi s BiH na visokom nivou, očekujemo da će 2020. biti još dinamičniji

Aktuelno
Koč: Odnosi s BiH na visokom nivou, očekujemo da će 2020. biti još dinamičniji
,

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč (Koc) pozdravio je imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, kazavši da su pobjednik u ovom procesu BiH i narod ove zemlje.

Ocijenio je da su odnosi između BiH i Turske na visokom nivou te poručio kako očekuje da će 2020. godina na tom planu biti još dinamičnija i produktivnija.

U intervjuu za Anadolu Agency (AA) Koč je govorio o odnosima između dvije zemlje, dogovoru bh. političkih lidera koji je rezultirao imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara, očekivanjima u 2020., kao i o borbi protiv organizacije FETO.

Osvrnuo se na imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, naglasivši da pozdravlja ovaj, kako je rekao, konkretan korak na putu ka imenovanju nove državne vlade.

- Smatramo da je ovo jedan veoma značajan korak, bilo da je riječ o odnosima BiH sa zemljama regiona, bilo o njenim odnosima s Turskom. Stav Turske na tom planu je poznat odranije i kroz izjave predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), koji je u više navrata ukazao na potrebu što bržeg formiranja vlasti u BiH. U tom smislu, mi smo veoma zadovoljni ovim procesom - dodao je Koč.

Kada je riječ o samom procesu i vođenju pregovora o formiranju vlasti, dodao je da su tu svakako moguće različite rasprave, ali Turska smatra da su u konačnici ovdje pobjednici BiH i njen narod.

- Smatramo da su potpuno nepotrebne procjene u smislu ko je ovdje dobio ili ko je izgubio. Pobjednik su BiH i stanovnici ove zemlje - podvlači Koč.

Govoreći o odnosima između Turske i BiH, Koč ističe kako su oni uvijek bili na visokom nivou, u ovoj godini obavljena je vrlo značajna posjeta članova Predsjedništva BiH Turskoj, u okviru koje su potpisana dva vrlo značajna sporazuma, a riječ je o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Protokolu o gradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

- BiH je u periodu nakon izbora, odnosno dok su trajali pregovori o formiranju vlasti, istovremeno ostvarila vrlo značajne uspjehe. Možda je to nekom i promaklo, ali BiH je u ovom periodu vrlo uspješno bila domaćin EYOF-a i smatram da je time pokazala koliko velikim potencijalom raspolaže - pojašnjava Koč.

Dodaje i da su u ovoj godini održani i poslovni forum Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i sjednica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kojoj je prisustvovao i turski predsjednik Erdoan, kao i brojni drugi skupovi u oblasti ekonomije.

- Mi sva ova dešavanja smatramo vrlo uspješnim aktivnostima u 2019. godini. Naša perspektiva gledanja na ovu regiju uvijek je bila vezana uz pozitivne stvari, uvijek smo u prvom planu držali ekonomiju, trgovinu, dobre političke odnose - naglašava.

To najbolje potvrđuje, kako je dodao, i projekat autoputa Sarajevo - Beograd, koji je pokrenut upravo na inicijativu Republike Turske, a riječ je o projektu koji ima i svoju društvenu dimenziju i koji je projekt mira.

- U narednom periodu, s obzirom na to da se vlast u BiH formira te da bi ministri trebali preuzeti funkcije s novom godinom, počinje jedan dinamičniji period i mi smo svakako radosni zbog toga, jer ponovo ćemo u fokusu imati ekonomske, trgovinske, infrastrukturne projekte. Parlamentarna skupština BiH počinje s radom, što znači da će početi i proces ratifikacije revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini, što nas vrlo raduje - kazao je ambasador.

Podsjećajući kako će obim trgovinske razmjene između dvije zemlje zaključno sa 2019. godinom iznositi oko 700 miliona dolara, Koč je još jednom podsjetio da je cilj da se ova cifra u narednom periodu poveća na milijardu dolara.

Vrlo je izvjesno da počinje jedan dinamičniji period u odnosima između dvije zemlje, dodaje Koč, podvlačeći da je protekla jedna vrlo dinamična i uspješna godina.

- Već sada možemo kazati da će 2020. biti još učinkovitija, još produktivnija godina. To je ono što primjećujemo i to se odnosi i na Tursku, ali i na BiH. Naglašavam, 2019. je bila vrlo dinamična, a 2020. će biti još dinamičnija - naglasio je.

Podsjetio je da Turska nastavlja pružati podršku BiH i na njenom putu euroatlantskih integracija, na isti način kao što je to činila i do sada.

Na pitanje o ekonomskim i trgovinskim odnosima između dvije zemlje, naglasio je da odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine i u tom smislu u narednom periodu trebaju biti na još višem nivou.

- Naša je želja da firme kao što su "Natron-Hayat", "Sisecam" i "Ziraat Bank", koje predstavljaju važne investicije, još više povećaju investicije u BiH. Naša su očekivanja da ove kompanije budu izvor prihoda i stoga ćemo pratiti potrebe firmi na federalnom i državnom nivou - kazao je Koč.

U narednom periodu, dodaje Koč, vidimo dinamičnije okruženje s budućim ministrima i novim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, s kojima ćemo pokušati raditi na povećanju investicija, jer je važno povećati postojeće investicije, ali i privući dodatne.

- Naša je želja svakako da povećamo investicije između Turske i BiH. Osim političkog, i odnosi u ekonomskom smislu, odnosno dodatne investicije, zaslužuju da budu na višem nivou. Ipak, da bi se privukle dodatne investicije, potrebno je da postoje određene olakšice - kazao je Koč.

U tom smislu izrazio je zadovoljstvo izjavama novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o pozitivnoj agendi i planiranim aktivnostima u narednom periodu.

- Rečeno je da će ekonomija i trgovina biti glavni dnevni red. Govori se, također, o pozitivnoj agendi i o koracima na nivou cijele BiH te da će novo Vijeća ministara BiH djelovati u tom smjeru. To su i, prema nama, vrlo radosne i pozitivne vijesti, jer i mi mislimo da se treba voditi pozitivnom agendom - kazao je.

Također, stabilnost BiH ima ključnu ulogu za stabilnost cijelog regiona, jer je Bosna i Hercegovina zaista posebna zemlja, u ovoj zemlji već 25 godina vlada mir, a BiH ima posebne karakteristike zajedničkog življenja i u tom smislu Turska želi dati svoj doprinos.

- To se zasigurno može uraditi pozitivnom agendom, ekonomijom i trgovinom. Sigurno da ćemo u narednom periodu nastaviti jačati bliske odnose sa BiH. Turska će, također, nastaviti davati podršku i pomagati BiH da prebrodi migrantsku krizu - najavio je Koč.

Na pitanje o borbi protiv FETO-a i djelovanju ove organizacije u drugim zemljama u svijetu, Koč je istakao da turski narod nikad neće zaboraviti ono što se dogodilo u noći 15. jula 2016. godine.

- Vrijeme prolazi, ali nikada nismo zaboravili ono što su pokušali uraditi te noći, štetu koju su pokušali nanijeti demokratiji i podli pokušaj puča koji je Turska prebrodila. Mi u svakoj prilici naše zabrinutosti u tom pogledu dijelimo s našim prijateljima - ističe Koč.

Naglašava da je taj podli pokušaj spriječen, ali se borba i dalje nastavlja i uvijek će se voditi ta borbu, ali u tom smislu uvijek će se poštovati pravo i pravne norme, zakoni u državama kao i na međunarodnom nivou.

- Koristit ćemo sve mogućnosti koje postoje, ali će se Turska uvijek pridržavati prava i pokušati nastaviti s naporima i aktivnostima u tom smislu - kazao je Koč.

Dodao je da će turske vlasti uputiti svoje zahtjeve, u skladu s postojećim zakonskim mogućnostima, zemljama u kojima FETO provodi svoje aktivnosti.

- Kada se radi o BiH, pratimo i ovdje pravne procese o izručenju onih koji su povezani sa FETO-om. Naše ministarstvo pravde je relevantnim institucijama uputilo dokumentaciju u skladu sa zakonskim okvirom. Mi ćemo do kraja voditi tu borbu jer tu noć 15. jula i BiH je pratila s nama. Izbliza su pratili zajedno s nama šta se desilo te noći i molili su se s nama. Stoga, zemlja koja je izbliza s nama pratila sve to, uradit će ono što je moguće u skladu sa zakonima, a i mi ćemo, naravno, u tom smislu nastaviti naše aktivnosti - kaže Koč.

Naglasio je da FETO nije samo problem Turske nego i problem svih zemalja u kojima djeluje.

- Ova podmukla struktura FETO-a je problem svih zemalja u svijetu. FETO je opasnost za sve zemlje u kojima se nalazi i djeluje. Mi uvijek to naglašavamo u prijateljskim zemljama i ističemo da je FETO problem svih zemalja u kojima djeluje. I upravo zbog toga je, u tom smislu, zajednička borba i vrlo važna - zaključio je ambasador Turske u BiH Haldun Koč.

Ne propustite