Devet zemalja podupire ubrzani ulazak zapadnog Balkana u EU

Aktuelno
Devet zemalja podupire ubrzani ulazak zapadnog Balkana u EU
,

Italija, Austrija, Češka, Slovačka, Poljska, baltičke zemlje, Slovenija i Malta potpisale su prijedlog u kojem se navodi da vrata EU ostaju otvorena za Balkan, kao i da unutrašnje reforme EU, koje su neophodne, ne mogu biti preduvjet za nastavak ovog procesa.

Nakon francuskog prijedloga za reformu politike proširenja, sada je tu i prijedlog grupe zemalja. Devet zemalja smatra se naklonjenim ulasku Balkana u EU, piše Avaz.

Zemlje potpisnice iznijele su nekoliko principa za novu politiku proširenja, koji podrazumijevaju da punopravno članstvo bude krajnji cilj procesa, napredak treba biti zasnovan na zaslugama, uz stroge ali fer uvjete, poticanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa i kompatibilnost s već postojećim pregovaračkim okvirom. 

Zajednički papir predlaže grupisanje pregovaračkih poglavlja po glavnim tematskim oblastima i njihovo zajedničko otvaranje. U prijedlogu se navodi da bi trebalo biti paralelno otvarano više grupa poglavlja, a ne jedno za drugim, kako je to bilo u francuskom prijedlogu. 

Također, potpisnice traže boju strukturu poglavlja o vladavini prava, s jasnim preporukama i rokovima, kao i veću podršku EU u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Ne propustite