NAJSTARIJI ČOVJEK NA SVIJETU otkrio tajnu dugovječnosti: Spavao dnevno po 11 sati, a svako jutro je jeo OVO

Aktuelno
NAJSTARIJI ČOVJEK NA SVIJETU otkrio tajnu dugovječnosti: Spavao dnevno po 11 sati, a svako jutro je jeo OVO
.

Apaz Ilijev (Appaz Iliev) koji je tvrdio da je najstariji čovjek na svijetu, preminuo je u 123. godini.

- Apaz je živio odgajajući osmero djece. Imao je 35 unuka i 34 praunuka. Volio je svoj život. Počeo je raditi sa sedam godina kao pastir, borio se u ruskom građanskom ratu od 1917. do 1922. godine. S 45 je godina postao vozač traktora i tako upoznao svoju suprugu koja je preminula 2014. godine. 1944. godine Staljin ga je deportirao u Kazahstan gdje je živio u velikom siromaštvu – rekao je Junus-bek Jevkurov, predsjednik Republike Ingušetije u sklopu Ruske Federacije, prenosi Index.hr. i nastavlja:

najstariji2

- Izbjegavao je gledanje televizije, nikada nije pušio, a ni pio alkohol. Jeo je samo svježe povrće iz vlastitog vrta i meso iz domaće proizvodnje. Pio je mlijeko i svježu izvorsku vodu. Spavao bi po 11 sati – otkrio je Junus-bek Jevkurov.

najstariji

Apaz je navodno imao i sve svoje zube. Da su mu dokumenti sačuvani, njegov bi slučaj bio zabilježen u Ginisovoj knjizi rekorda, no ovako nikad nećemo znati je li uistinu nadmašio trenutno najstarijeg čovjeka na svijetu, Japanca Jiroemona Kimura, koji je preminuo u 116. godini.

( LijekiPriroda.com )

Ne propustite