Bećirović: Nedopustive uvrede Mijatovića vjerskim zajednicima nisu stavovi SDP-a

Aktuelno
Bećirović: Nedopustive uvrede Mijatovića vjerskim zajednicima nisu stavovi SDP-a
,

Potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović uputio je javno izvinjenje vjerskim zajednicama u BiH nakon što ih je njegov partijski kolega Vojin Mijatović nazvao fašističkim organizacijama.

"Nakon neutemeljenih i nedopustivih uvreda na račun vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini koristim i ovu priliku da javno kažem da stavovi jednog pojedinca nisu i neće nikada biti stavovi članova SDP-a BiH. Takvi stavovi nemaju nikakve veze sa socijaldemokratijom i u potpunoj su suprotnosti sa Programom SDP BiH.

SDP BiH je i vjerski pluralna partija i zalaže se da sfera vjerovanja, vjerskih poslova i međureligijskih odnosa bude utemeljena na slobodi, toleranciji, solidarnosti i jednakopravnosti. Svi građani države Bosne i Hercegovine moraju imati zagarantiranu slobodu vjeroispovijesti na cijeloj teritoriji naše države.

Istinski vjernici i duhovnici ne mogu i ne smiju biti nosioci mržnje i razdora. Kad god je religija bila na istinskom putu, kada je bila vjerna sebi i svom poslanju, kada je humano usmjeravana, ona se suprotstavljala zlu i gradila je mostove među ljudima i narodima.

Učenje svih monoteističkih religija u Bosni i Hercegovini upućuje čovjeka na put humanosti, na Božji put ljudske odgovornosti. Sve religijske objave upućuju na samilost, merhamet, na mir i toleranciju. Ne smijemo zaboraviti da iako smo različiti Bog je jedan.

Zato vas uvjeravam da je ogromna većina ljudi u SDP-u BiH opredjeljena da gradi tolerantne, iskrene i ljudske odnose među svim ljudima dobre volje i poštenih namjera. Ko ne poštuje druge taj ne donosi sreću ni svojima.

Na kraju, želim da vjerujem da ovi stavovi, kao i moji prethodni stavovi o državi Bosni i Hercegovini, nisu samo moji privatni stavovi kako to tvrde neki pojedinci“, poručio je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH.

Ne propustite