UPALJEN CRVENI ALARM, GUSTA MAGLA I SMOG PROGUTALI BALKAN! Oglasili se stručnjaci, situacija u ovih 6 gradova KRITIČNA! SARAJEVO REKORDER?

Region
UPALJEN  CRVENI ALARM, GUSTA MAGLA I SMOG PROGUTALI BALKAN! Oglasili se stručnjaci, situacija u ovih 6 gradova KRITIČNA!  SARAJEVO REKORDER?
.

Oni koji su planirali da nedeljno popodne provedu u prirodi ili šetnji gradom  - bolje je da odustanu, jer kako pokazuju parametri nadležnih institucija i danas smo suočeni sa izuzetno visokim stepenom aerozagađenja.

Situacija je posebno alarmatna u šest gradova u Srbiji, pa se, ako je slušati preporuke, stanovnicima Beograda, Pančeva, Smedereva, Novog Sada, Beočina, Valjeva i Niša možda najbolje da danas sa gas maskama prolaze gradom, ako baš moraju da izlaze iz svojih domova.

Već na prvi pogled kroz prozor od magle i smoga u Beogradu se ne vidi "prst pred okom", a opasne PM 10 čestice zabilježene su u ogromnom broju zbog čega se više srpskih gradova nalazi na listi najzagađenijijh na svijetu.

screenshot-16

Naime, alarmanto stanje velikog broja PM 10 čestica prisutnih u vazduhu juče je Srbiju obojilo u ljubičastu boju, što je peti i posljednji nivo zagađenosti vazduha, a takav trend nastavlja se i danas, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Najlošiji vazduh trenutno udišu Beograđani, Pančevci, Novosađani, kao i građani Smedereva, Valjeva, a ništa bolje nije ni kod Nišlija. Naime, prema podacima mape mjerenja kvaliteta vazduha SEPA-e, najveće aerozagađenje zabilježeno je sinoć u ponoć u Nišu, od čak 225 PM 10 čestica! Primjera radi, u to vrijeme u Pančevu na mjernoj stanici "Starčevo" bilo je 159, a ove gradove u stopu je pratilo Smederevo sa 146 izmjerenh čestica mikroprašine u vazduhu.

Jednom rečju, "crveni alarm" upaljen je na gotovo celoj teritoriji naše zemlje, te tako ni u Subotici, Užicu, Boru i Zaječaru nije ništa bolja situacija, govore podaci zvaničnog sajta merenja kvaliteta vazduha koji je ove gradove svrstao u četvrti stupanj zagađenosti.

77

Sarajevo rekorder po zagađenosti na Balkanu!

Na sajtu "AirVisual" koji meri zagađenost vazduha u cijelom svijetu, srpska prestonica ovog prepodneva našla se na neslavnoj listi među deset najzagađenijih vazduha, preciznije ponijeli smo titulu sedmog mjesta, a iza nas ostali su gradovi u Kini, Indiji, Afganistanu... Da je situacija alarmanta i kod komšija, svjedoče podaci sa ovog sajta, te je susedna Bugarska druga po zagađenosti, dok se Sarajevo nalazi tik iznad Srbije, na šestom mjestu.

Sajt WAQI (World Air Quality Index) vazduh u pojedinim srpskim gradovima opisuje kao nezdrav i veoma nezdrav. Poredeći brojke istaknute na ovom portalu, trenutni rekorder je Smederevo, sa indeksom zagađenja 176, ali približne vrednosti su i u prestonici, Valjevu, Novom Sadu, Pančevu. A kao što možete vidjeti na mapi ovog sajta, na Balkanu trenutno najlošiji vazduh udišu Sarajlije.

screenshot-from-2019-12-08-12-08-01

Da se u prestonici teško diše potvrđuju podaci sa zvaničnog gradskog sajta "Beoeko", koji je jutros u 8.00 sati ocijenio vazduh u Beogradu kao "zagađen".

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u cijeloj populaciji, s tim što se kod osjetljivih grupa (stari, djeca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

66-0

Osjetljivim grupama se preporučuje da izbjegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da obavljanje aktivnosti preusmjere u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ostalim građanima savetuje se da skrate dužinu boravka vani, smanje intenzitet napornih aktivnosti, prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Novi.ba/SD

 

Ne propustite