ŽENE OPREZ! OVIH 6 PROMJENA NA GRUDIMA SU UPOZORENJE ZA NAJOPASNIJU BOLEST: Ne ignorišite ih NI SLUČAJNO!

Porodica i zdravlje
ŽENE OPREZ! OVIH 6 PROMJENA NA GRUDIMA SU UPOZORENJE ZA NAJOPASNIJU BOLEST: Ne ignorišite ih NI SLUČAJNO!
.

S godinama dolazi mudrost, ali i rizik od mnogih bolesti. Iako je većina simptoma povezanih s godinama normalna, neki simptomi mogu biti zabrinjavajući.

Svaku promjenu treba pažljivo pratiti, jer 2/3 sm,rti svaki dan su vezane za ovu bolest!

 

Normalne promjene na grudima su: strije, opuštene grudi i širenje prostora među njima. One izgledaju ovako:

rak1

opustene-grudi

sirenje-prostora-medju-grudima

Promjene na koje morate hitno reagovati su: kvržice, bol u grudima, iscjedak, različit izgled grudi, crvene tačkice, izvučene bradavice.

Iako kvržice na dojkama imaju prilično lošu reputaciju zbog karcinoma, većina njih nije. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji, većina njih je bezopasna. Oni su uglavnom rast bez karcinoma ili nakupljanje tekućine.

rak4

Naravno, bolje je na vrijeme reagovati, jer uvijek postoji šansa da ova promjena sa sobom nosi nešto loše. Rak dojke je lakše liječiti ako se uoči rano. Stoga, ako primijetite novu kvržicu, zakažite pregled i sami se pregledajte. Možda će vam se trebati nabaviti mamograf, ultrazvuk ili čak biopsiju gdje će se igla umetnuti u kvržicu da bi se testiralo!

rak3

Tkiva zahvaćena rakom rijetko uzrokuju bol u dojkama. Ipak, još uvijek postoji razlog za zabrinutost i svakako biste trebali potražiti medicinsku pomoć, jer rijedak, ali agresivan oblik karcinoma dojke IBC uzrokuje bol.

Osim boli, IBC ima i druge vrlo izražene simptome, poput pojave crvenih točkica. U svakom slučaju, ako bol traje duže od tjedan dana ili se vremenom pogoršava, vjerojatno je bolje konzultirati se s liječnikom.

rak2

Čak i ako niste trudni ili ne dojite, iscjedak iz bradavica nije razlog za zabrinutost. Iscjedak može biti bezbojan, mliječan, žut, zelen, smeđi ili čak krvav. Ipak, ako primjećujete tekućinu kako curi iz bradavica redovito ili dok ste pritisnuti, trebali biste se pregledati. To može biti zbog tkiva zahvaćenog rakom.

rak6

Savršeno simetrične grudi su rijetkost, pa nemojte paničariti nakon što pročitate članak o ovoj temi. Međutim, ako vam se jedna dojka naglo promijeni u veličini šalice ili se područje najednom osjeća debljim, tada bi svakako trebali stupiti u kontakt s liječnikom. Nagla promjena oblika jedne dojke može biti znak raka dojke.

Crvene mrlje na grudima obično su osip ili privremeno stanje kože. Ali oni su i znakovi upalnog karcinoma dojke (IBC). Ovaj oblik raka je rijedak, ali agresivan. Samo oko 2–4 posto slučajeva karcinoma dojke je IBC, a ipak, 7–10 posto smrtnih slučajeva povezanih s rakom dojke je zbog njega.

Novi.ba

Ne propustite