CIJELI ŽIVOT POGREŠNO PERETE GAĆICE: Ovo je vrlo važno da znate, evo gdje završavaju fekalije

Praktična žena
CIJELI ŽIVOT POGREŠNO PERETE GAĆICE: Ovo je vrlo važno da znate, evo gdje završavaju fekalije
.

Grudnjaci se trebaju prati nakon dva do tri nošenja, a gaćice, čarape i hulahopke nakon svakoga – bez iznimke

Zasigurno biste se zgrozili kada bi vam netko rekao kako dva dana zaredom nosi iste gaćice. Stručnjaci sada tvrde kako nije ništa bolje ni ako gaćice perete na temperaturi od 40 stupnjeva, javlja Huffington Post.

grudnjak

Doktorica Lisa Ackerley objasnila je da bakterije mogu preživjeti i do 60 stupnjeva, stoga ne preporučuje da donje rublje perete na programu nižim od toga. Da stvar bude gora, perete li gaćice na 40 stupnjeva s ostalom odjećom, postoje velike šanse da se fekalije presele i na tu drugu odjeću.

Ponekad nije dovoljno ni 60

“Ne stavljajte gaćice s kuhinjskim krpama na pranje na niskim temperaturama jer bi moglo doći do kontaminacije fekalijama, a to sigurno ne želite u blizini kuhinje”, objasnila je dr. Ackerley za Huffington Post.

622232-ves-gacice-ls

No, doktorica Jenna Macciochi sa Sveučilišta u Sussexu tvrdi da ni 60 stupnjeva nije uvijek dovoljno za ubijanje svih bakterija. “Ne možete se pouzdati u to da će 60 Celzijevih stupnjeva ubiti sve bakterije, pogotovo ako stroj postigne tu temperaturu samo na kratko vrijeme – većina perilica ne održava tu temperaturu tokom cijelog ciklusa pranja”, objasnila je.

Koliko često prati koji komad? 

Grudnjaci se trebaju prati nakon dva do tri nošenja, a gaćice, čarape i hulahopke nakon svakoga – bez iznimke. Posteljinu, poglavito ljeti, trebate promijeniti barem jednom u sedmici, a jastuke operite dvaput godišnje, piše 'Net.hr'.

Kuhinjske krpe bi trebalo mijenjati svakog dana jer su “leglo za klice i nose rizik trovanja hranom ako kuhate meso ili ribu”. Treba ih prati na 60 stupnjeva, savjetuje dr. Ackerley.

gacice

Ne propustite