Mehmedović: Izbor Tegeltije dao adut u ruke neprijatelja BiH

Aktuelno
Mehmedović: Izbor Tegeltije dao adut u ruke neprijatelja BiH
,

Zoran Tegeltija imenovan je za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tegeltija je ponovio parlamentarcima, prije glasanja, kako će raditi sve što je potrebno da bi život u državi učinio uspješnijim, pravednijim i bogatijim. Hoće li negirati genocid? Da li će raditi u interesu Srbije? Pitao je to Tegeltiju gost N1, zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović.

Kakav je bio ekspoze Zorana Tegeltije?

Zadnjih nekoliko mandata naslušao sam se lijepih ekspozea gdje su kandidati za predsjedavajućeg Vijeća ministara obećavali sve i svašta. Taj ekspoze obilovao je dobrim porukama u smislu integracijski procesa i državotvornih poteza. Ja sam rekao ako bude 30 posto od ovog... mislim da je Tegeltijin ekspoze nerealan. Bojim se da će nakon imenovanja Tegeltije neprijatelji Bosne i Hercegovine imati potpune mehanizme blokade euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Kazali ste da kad bi Tegeltiju "mogli izolovati od njegov šefa Milorada Dodika" sigurni ste da bi BiH bila mnogo sretnija nakon završetka njegovog mandata. Šta ste misli pod ovim?

Kao što sam već rekao, njegov ekspoze je obilovao dobrim porukama. Ukoliko bi radio na njihovoj realizaciji očekivat bi bilo da bi svi građani BiH bili sretniji. Obzirom da mu je šef Dodik u partiji jednog lica, koji radi na dezintegraciji Bosne i Hercegovine, vrijeđa čitav narod, koji ne dozvoljava bosanski jezik, koji ne poštuje odluke sudova - stoga smatram kada bi ga mogli izolovati, Tegeltija bi mogao biti dobar predsjedavajući Vijeća ministara.

Koliko je vaš stranački kolega Denis Zvizdić radio samostalno? Koliki je uticaj na njega imao predsjednik stranke, Bakir Izetbegović?

To pitanje je na mjestu. Smatram da je Zvizdić imao veću slobodu nego što će je imati Tegeltija. I Špirić (SNSD) je bio mnogo samostalniji nego Tegeltija, a sjećamo se koliko je Špirić blokirao procese unutar Bosne i Hercegovine, koliko je nastoja da razvlasti državu na račun entiteta.

Pitali ste Tegeltiju, između ostalog, da li će se negirati genocid?

Nisam dobio odgovor ni na jedno pitanje i zbog toga sam bio suzdržan prilikom glasanja. On je izjavio da će nam naknadno u program ugraditi odgovore na naša pitanja. Bilo je pitanja i da li voli Bosnu i Hercegovinu?

Da li je odgovorio?

Nije.

Znate li vi šta piše u Programu reformi?

Očigledno je taj Program prihvatljiv za NATO i on bi trebao biti temelj rada Vijeća ministara u narednom periodu. Znat ćemo uskoro da li imaju iskrene namjere da realizuju ono što piše u Programu reformi, konkretno reformu odbrane. U svakom slučaju mi još uvijek nemamo integralan dokument, koji se po kazivanju drži u sefu u Predsjedništvu, i on bi sutra trebao biti poslan u NATO.

Ne propustite