Mektić: Vučjak se zatvara, svi migranti idu u Blažuj

Bosna i Hercegovina
Mektić: Vučjak se zatvara, svi migranti idu u Blažuj
.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je da će u roku od 15 dana svi migranti iz privremenog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća biti premješteni u kasarnu Blažuj, pored Sarajeva, gdje su adaptacijski radovi pri kraju, javlja Anadolija.

On je danas u Sarajevu podsjetio da je jučer razgovarao s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović, koja je posjetila prihvatne kampove u BiH, uključujući i Vučjak. Komesarku je informisao o problemu regionalne saradnje po pitanju izbjeglica i migranata, posebno s Hrvatskom, za koju tvrdi da nelegalno vraća migrante u BiH.

Kada je riječ o Vučjaku, kojeg nevladine i humanitarne organizacije smatraju neuslovnim za smještaj migranata, Mektić je kazao da će u skladu s dogovorom koji je državno Ministarstvo sigurnosti postiglo s Vladom FBiH, kasarna u Blažuju biti novi prihvatni centar za te ljude.

"U vrlo kratkom vremenskom periodu, cijenim za 15 dana, će se stvoriti uslovi da počnemo prihvatati migrante u taj prihvatni centar. S obzirom na katastrofalnu situaciju uzrokovanu vremenskim nepogodama, pripremam rješenje. Sutra ujutro u Sarajevu imam sastanak s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, kada ću pokušati dogovoriti da odmah od sutra migrante s Vučjaka premjestimo u tri prihvatna centra, jedan dio u Ušivak, drugi u Biru i treći u Miral, kako bi sklonili ljude s ove vjetrometine. Nakon 15 do 20 dana, čim se uspostavi Blažuj, sve te ljude ćemo povući nazad i smjestiti ih tamo", rekao je Mektić.

Najavio je sastanak s Međunarodnom organizacijom za migracije, kako bi definisali memorandim o finansiranju svih potreba vezanih za boravak migranata u tom centru.

"Siguran sam da mi, definitivno, imamo konačno rješenje za Vučjak. Nakon toga ćemo zvati komunalne službe, ukloniti sve sa prostora Vučjaka i taj centar sad, takav kakav je, definitivno zatvoriti", rekao je Mektić.

Zahvalio je federalnom premijeru Fadilu Novaliću na, kako je kazao, svemu što je učinio da se realizuje premještanje migranata u Blažuj, te je podsjetio na stav Vlade RS-a da ne dozvole prihvatni centar na području tog entiteta.

Istakao je da jedino u kantonima s bošnjačkom većinom uspijevaju tražiti rješenja, ali da su i u tim kantonima vrlo prostorno ograničeni.

"Hitno rješavamo pitanje Blažuja, a imamo i kasarnu Ljubače u Tuzli. Mada nemamo vremena razvlačiti svoje snage tamo. Idemo isključivo riješiti pitanje Blažuja i migrante da premjestimo tamo", kazao je Mektić.

Osvrnuo se i na slučaj dvojice studenata iz Nigerije, koji su učestvovali na takmičenju u Puli, podsjetivši da ih je prije nekoliko dana policija u Hrvatskoj tokom njihovog boravka u Zagrebu uhapsila, nakon čega ih je deportovala na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, BiH ima dvije mogućnosti, i to da po osnovu readmisije vrati studente u Hrvatsku ili da im omogući povratak u Nigeriju.

"Smatram da, čisto iz ljudskih razloga i s obzirom na to da su prošli torturu i da mogu doživjeti nove neprijatnosti po povratku u Hrvatsku, trebamo da obezbijedimo njihov odlazak iz BiH prema Nigeriji. Sve smo to zadokumentavali i dokazali sve te činjenice. Po zahtjevu komesarke Dunje Mijatović, ja sam obećao da ću cjelokupnu informaciju poslati njoj u Strasbourg, Evropskoj uniji, a sačiniću i posebnu informaciju, koju ću dostaviti Predsjedništvu BiH, na osnovu koje će ono, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti dalje mjere prema Hrvatskoj", rekao je Mektić.

Ne propustite