ISPRAVKA VIJESTI: Djeca ne obolijevaju od leukemije zbog roditeljske greške

Porodica i zdravlje
ISPRAVKA VIJESTI: Djeca ne obolijevaju od leukemije zbog roditeljske greške
.

Dana 05.12.2019. godine objavili smo netačnu vijest da "djeca obolijevaju od leukemije zbog roditeljske greške".

U članku objavljenom na našem portalu, naime, iznesena je tvrdnja da su naučnici poslije 30 godina došli do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja najčešće napada djecu, može spriječiti na jednostavan način.

Uz to, sugerisano je da su naučnici došli do zaključka da pretjerana čistoća može da dovede do razvoja ove bolesti, što nije potkrepljeno daljim objašnjenjima.

Šta su činjenice?

Kako je objasnilo raskrinkavanje.ba u svojoj analizi posvećenoj članku koji smo objavili na portalu Novi.ba, tačan uzrok leukemije nije poznat, ali postoje različiti faktori koji povećavaju rizik od oboljevanja.

Među faktorima su: porodična istorija leukemije, pušenje - što povećava rizik od razvoja akutne mijeloične leukemije (AML), genetski poremećaji kao što je Downov sindrom, krvni poremećaji, poput mijelodisplastičnog sindroma, koji se ponekad naziva i “preleukemija”.

Takođe, kako se navodi na medicinskom portalu Healthline u faktore se mogu uvrstiti i prethodno liječenje raka hemoterapijom ili zračenjem, izloženost visokom nivou zračenja kao i izlaganje hemikalijama poput benzena.

Inače, tvrdnje o građenju imuniteta kod djece kao mogućem načinu prevencije leukemije potiču od britanskog naučnika Mela Greavesa koji radi na Institutu za istraživanje raka u Londonu.

Kako se navodi u članku objavljenom na portalu Guardian 30.12.2018. godine, Greaves je došao na ideju da kreira piće nalik jogurtu koje bi sadržavalo mikrobe, u nadi da će značajno smanjiti rizik od obolijevanja od leukemije kod djece.

U članku Grejvs objašnjava kako je inicijalni okidač akutne limfocitne leukemije genetička mutacija koja se pojavljuje kod jednog od 20 djece. Ipak, on smatra da je pored ovog potreban još jedan okidač koji izaziva leukemiju, a vezan je za imunološki sistem:

Akutna limfocitna leukemija uzrokovana je nizom bioloških događaja. Početni okidač je genetska mutacija koja se javlja u otprilike jednom od 20 dece.

- Ta mutacija je uzrokovana nekom vrstom nesreće u materici. Nije nasledno, ali ostavlja dijete u riziku od razvoja leukemije u kasnijem životu - rekao je Grejvs.

Da bi došlo do obolenja, mora se dogoditi još jedan biološki događaj koji uključuje imunološki sistem.

- Da bi imuni sistem mogao pravilno raditi, mora se suočiti s infekcijom u prvoj godini života - kazao je Grejvs. “Bez tog suočavanja s infekcijom, sistem ostaje nepripremljen i neće raditi ispravno. "

Dakle, Grejvs ne navodi da je nerazvijen imunološki sistem jedini niti glavni uzrok leukemije kod djece, niti tvrdi da se leukemija “može spriječiti na jednostavan način”.

*** 

Gornji tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon što je prvobitni članak ocijenjen kao klikbejt i manipulisanje činjenicama.

 

SIMPTOMI LEUKEMIJE:

1. Blijeda koža

"Kada se leukemija razvija, mlade krvne ćelije oštećene kancerom mogu da preplave koštanu srž i tako otežaju proizvodnju zdravih ćelija. Zbog toga što u tijelu imate manje zdravih, a više oštećenih ćelija, može da dođe do anemije, a samim tim i bljedila kože, naročito lica", objasnila je Barnart. Anemija može da izazove i stalan osjećaj hladnih ruku.

2. Umor

"Kao i kod mnogih drugih bolesti, umor je uobičajeni simptom leukemije", kaže Vedlej. Ako se konstantno osjećate iscrpljeno i nemate energije, a ranije ste je imali dosta, trebalo bi da se obratite ljekaru. Anemija takođe može biti uzrok umora.

3. Infekcije i temperatura

Krvne ćelije su veoma važne komponente imunog sistema. Ako one nisu zdrave, kao što je to slučaj kod leukemije, osoba se mnogo češće razboljeva. Vedlej kaže da su infekcije i temperatura još jedni od simptoma koji se najčešće viđaju kod leukemije.

4. Kratak dah

"Zajedno sa nedostatkom energije, kratak dah je nešto na šta takođe treba obratiti pažnju", istakla je Barnart. Obratite pažnju na trenutke tokom fizičke aktivnosti - ako primijetite da nemate vazduha ili vam se čini da je disanje drugačije nego ranije, ispričajte to vašem ljekaru.

5. Sporo zarastanje rana

Ako vam posjekotine dugo zarastaju, a modrice se lako pojavljuju, to može biti simptom leukemije. Male crvene tačkice na koži, poznatije kao petehije, takođe mogu da se jave zbog leukemije, a kod ove bolesti one se javljaju najčešće na nogama, kažu doktorke.

6. Drugi simptomi leukemije

"Pored navedenih, simptomi leukemije mogu biti i noćno preznojavanje i osetljivi i bolni zglobovi", otkriva Barnart, a Vedlej kaže da treba obratiti pažnju i na gubitak težine. Krvarenje iz nosa, natečeni ili uvećani limfni čvorovi, pad ili skok tjelesne temperature takođe su simptomi ove opake bolesti.

7. Dijagnoza

Ako doktor posumnja na leukemiju, poslaće vas na dodatne testove, kako bi se utvrdio broj crvenih krvnih zrnaca i trombocita.

Ako rezultati potvrde pretpostavljenu dijagnozu, ljekar će vas poslati kod hematologa, doktora specijalizovanog za poremećaje i rak krvi, koji će odrediti tip bolesti i način liječenja, piše stil.rs

(Republika.rs)

Ne propustite