DOKTORI OVO NIKADA NEĆE PRIZNATI: Samo jedna BANANA dnevno vam može spasiti život! EVO KAKO ona djeluje na vaš organizam!

Porodica i zdravlje
DOKTORI OVO NIKADA NEĆE PRIZNATI: Samo jedna BANANA dnevno vam može spasiti život! EVO KAKO ona djeluje na vaš organizam!
.

Rezultati istraživanja koja su sproveli stručnjaci Univerziteta u Alabami pokazali su da hrana bogata kalijumom može zaustaviti smrtonosne blokade tako što neće dopustiti da se zidovi arterija vremenom stvrdnu.

Naučnici su istraživanja sproveli na miševima s visokim rizikom od srčanih oboljenja nakon što su konzumirali visoku količinu masti. Nakon toga su miševe hranili visokim, normalnim i niskim nivoom kalijuma.

bananas-1354785-1920-1200x800

Arterije miševa koji su unosili nizak nivo kalijuma bile su mnogo problematičnije. S druge strane, kod jedinki koje su unosile veće količine kalijuma rjeđe je dolazilo do stvrdnjavanja arterija. Takođe, uočeno je da su oni miševi koji su hranjeni namirnicama sa većom količinom kalijuma imali su manju krutost krvnih sudova.

banana

Doktor Majk Napton iz britanskog udruženja koje se bavi istraživanjem bolesti srca rekao je da su i nedavne studije pokazale da nedostatak kalijuma u organizmu uzrokuje stvrdnjavanje arterija.

Naučnici vjeruju da kalijum ima sposobnost da reguliše gene koji održavaju fleksibilnost arterija.

Prosječan dnevni unos kalijuma trebalo bi da bude 3.500 miligrama, savjetuju stručnjaci. Osim banana, ovaj mineral zastupljen je dosta u spanaću, paradajzu i krompiru.

Ne propustite