SVRBI, PEČE, BOLI: Muče li vas hemeroidi? Ne morate ih trpjeti, evo savjeta kako ih se riješiti BEZ OPERACIJE!

Porodica i zdravlje
SVRBI, PEČE, BOLI: Muče li vas hemeroidi? Ne morate ih trpjeti, evo savjeta kako ih se riješiti BEZ OPERACIJE!
.

Rektalni problemi, nažalost, mogu pogoditi svakog i u svako vrijeme.

Međutim, postoje stvari koje možete odraditi kod kuće i olakšati si simptome ili ih trajno ukloniti. Neki su se čak riješili hemoroida i onda kad je stanje zahtijevalo hiruršku intervenciju.

Ležanje na boku

hemeroidi

Ležeći je položaj najprikladniji za one koji pate od hemoroida jer se na taj način mogu riješiti bolnih osjeta u zdjelici i anusu. Osim toga, preporuča se korištenje medicinskih krema koje će ukloniti upalni proces tokom noći. Najpogodnija pozicija za spavanje je ležanje na boku, a najbolje je da mijenjate strane tako da krv ne stagnira. Ne preporuča se spavati na leđima jer ta pozicija olakšava protok krvi u vene rektuma, čime se povećava pritisak na ovom području.


Aloe vera

Aloe vera je izvrstan lijek koji omogućuje izliječenje u početnim fazama razvoja hemoroida i može pomoći u uklanjanju bilo kakvih nelagoda u kasnijoj fazi. Jedna od najvećih prednosti ove biljke je u njezinu hipoalergenskom učinku, što znači da može pomoći ukloniti upalni proces i poticati brzo ozdravljenje tkiva. Kada se uzima oralno, aloe vera može imati laksativni učinak, a meka stolica znači da se sluznica rektuma neće ozlijediti. Također možete primijeniti aloe veru u obliku losiona ravno na anus. Ove metode mogu biti učinkovit način uklanjanja boli i otekline te mogu zaustaviti krvarenje.


Bijeli luk

luk

Zbog svojih protuupalnih svojstava, bijeli luk se koristi za liječenje hemoroida jer potpuno uništava infekciju u venama i uklanja sve kasnije upale. Češnjak pomaže smanjiti hemoroide i ne uzrokuje nikakvu nelagodu.

Recept za pastu od češnjaka:

  •     Pomiješajte jednu žličicu meda, 20 g fino nasjeckanog češnjaka i 50 ml mlijeka.
  •     Kuhajte smjesu uz stalno miješanje. Gustu masu treba pažljivo usitniti i ostaviti da oko 3 sata.
  •     Nanesite pastu na tampon i upotrijebite ga prije spavanja. Također možete jednostavno podmazati upaljeni hemoroidni čvor.


Udobne gaćice

Imate li hemoroide, trebate nositi odjeću od pamuka. Pamučno donje rublje osigurava dobru cirkulaciju zraka koja smiruje osjetljivu kožu. Važno je promijeniti donje rublje svaki dan. Također se preporučuje da nosite gaćice koje vas ne stežu tako da koža ima mjesta za disanje.

hemeroidi

Vlaknasta prehrana

Crijeva bi trebala raditi glatko, a takav učinak može se postići redovitom konzumacijom povrća bogatog vlaknima, cjelovitih žitarica, voća, šljiva, zobenom kaše, heljde i ječma. Vlakna pomažu pri uklanjanju toksina, normaliziraju razinu kolesterola u krvi, potiču povećanje obujma fekalne mase te jačaju crijeva.


Plivanje, hodanje, trčanje

plivanje

Sjedilački stil života je dokazani čimbenik u razvoju hemoroida. Mnogi bolesnici s hemoroidima pogrešno vjeruju da ta bolest znači da ne smiju vježbati. Ovo je uobičajena zabluda. Zapravo, tokom razdoblja remisije, to nije samo moguće, već je čak nužno. Glavna stvar koju treba imati na umu jest da je potrebno odabrati pravu vrstu aktivnosti. Ako vam liječnik strogo ne propisuje mirovanje, tada kratka šetnja ili lagana tjelovježba neće učiniti nikakvu štetu. Vrste aktivnosti preporučene za one koji pate od hemoroida obično su hodanje, trčanje, plivanje, skijanje – aktivnosti koje “raspršuju” krv, jačaju kardiovaskularni sustav, a istodobno ne opterećuju mišiće abdomena i zdjelice.


Kratak boravak na WC-u

toalet2

Iako može izgledati bezopasno, dugo sjedenje na toaletu može dovesti do pojave ili pogoršanja već postojećih hemoroida. Ako se naprežete dok sjedite na školjci, pritisak u trbušnoj šupljini raste i vene u rektumu otiču. Ponavljanje ovog procesa, pogotovo tijekom duljeg razdoblja, može dovesti do tromboze (začepljene vene) ili razvoja hemoroida.


Hladan oblog

Budući da led ima anestetički i hemostatički učinak, hladnoća može biti odličan način liječenja hemoroida. Niska temperatura čini da krvne žile (uključujući vene u rektumu) postanu uske, što dovodi do slabljenja dotoka krvi i smanjenja ili nestanka krvarenja. Da biste napravili oblog, stavite presavijeni zavoj ili maramicu u hladnu vodu i pričvrstite ga na hemoroidne čvorove nekoliko minuta. To će biti dovoljno da ohladi upalu i ublaži bol.


Pijte više vode

voda

Nedovoljan unos vode tokom dana jedan je od uzroka stagnacije krvi i stanične smrti, koja dovodi do nastanka hemoroida. Nedostatak vode uzrokuje da se zgusne krv, što zatim dovodi do pogoršanja cirkulacije kroz kapilarni sustav rektuma. To uzrokuje pojavu ili pogoršanje hemoroida. Stoga je važno piti češće i uvijek nositi sa sobom bocu vode.

Pored zdrave prehrane bogate biljnim vlaknima, dovoljnog unošenja tekućine i pravilne higijene, korisno je znati da postoje i mnogi prirodni lijekovi protiv hemeroida, a mi vam donosimo popis onih koji su se pokazali najučinkovitijima:

Prirodni lijekovi protiv hemeroida

Gospina trava

g

Gospina trava u maslinovom ulju (kantarion) suzbija osjećaj boli i često se koristi kod problema s hemoroidima. Vlastito ulje možete napraviti tako da 4 velike žlice nerazvijenih pupoljaka biljke stavite u tamniju staklenu bocu i ostavite ih tako jedan dan. Potom dodajte pola litre maslinovog ulja i bocu dobro zatvorite. Ona mora stajati na suncu 6-8 tjedana, a primjenjuje se tako da se direktno nanosi na vanjske hemeroide
Kantarionovom ulju možete dodati eterično ulje kamilice i čempresa.

Neven

g1

Neven smanjuje upale i infekcije te djeluje zacjeljujuće, stoga se pokazao izvrsnim u liječenju hemeroida. Nevenovu mast možete pomiješati s medom u odnosu 1:1 te mazati u debljem sloju direktno na hemeroide.

Krompir

g3

Narendani krumpir potrebno je posuti maslinovim uljem te potom prstohvat tako pripremljenog krumpira uz pomoć gaze nasloniti na bolno područje. Oblog je potrebno držati cijelu noć.

Kod unutarnjih hemeroida potrebno je krumpir nasjeći na kolutove, a potom od jednog koluta napraviti štapić, nauljiti ga maslinovim uljem te gurnuti u anus i ostaviti preko noći. Krumpir će omekšati i tijekom pražnjenja izaći van.

Peršinov list

Potrebno je dobro zagrijati 2 decilitra maslinovog ulja i potom dodati 20 struka peršina (prethodno ga treba oprati i dobro osušiti). Miješajte smjesu i skinite ju s vatre kada bude smećkaste boje. Pustite da odstoji jedan dan, a potom procijedite kroz sterilnu gazu i čuvajte u sterilnoj bočici. Koristite isključivo nakon tuširanja hladnom vodom.

Čempres

Malu žličicu usitnjenih šišarki zelenog čempresa pomiješajte sa žličicom pupoljaka od crne topole. Kuhajte otprilike 5 minuta u 2 decilitra vode i pustite da se ohladi. Tekućinu koristite za ispiranje hemeroida.

Osim toga, možete koristiti tinkturu ili eterično ulje čempresa.

U biljnom ulju tamanua otopite eterična ulja čempresa i tršlje, a kod jake upale dodajte limunski eukaliptus i njemačku kamilicu. Smjesu nanesite na zahvaćeno područje.

Čempres se ne preporučuje dojiljama i trudnicama.

Čuvarkuća, limun i med

m

Limun, koji ste prethodno dobro oprali, ubacite u vodu s jednom žličicom sode bikarbone i pustite da odstoji jedan sat. Potom ga dobro isperite i narežite na kriške, a zatim zajedno s 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. U tekućinu dodajte 750 grama livadskog meda i promiješajte drvenom žlicom.

Svako jutro natašte uzmite jednu žlicu smjese (može se koristiti otprilike mjesec i pol dana, a smjesu je potrebno držati u hladnjaku).

Neem

Neem je Ayurvedska biljka koja ima antibakterijska i antiupalna svojstva te se, između ostalog, koristi i za liječenje hemeroida. Ekstrakt neema možete primjenjivati kod vanjskih hemeroida kako biste spriječili krvarenje i svrbež. Osim toga, konzumacija neema pomaže radu crijeva i sprječava zatvor te na takav način liječi hemeroida.

Divlji kesten

v

Divlji kesten jača i stimulira rad krvnih žila te djeluje antiupalno. Za olakšavanje simptoma vanjskih hemeroida može se koristiti ekstrakt divljeg kestena – i to unutarnje i lokalno (gel ili krema).

Tinktura:

Plod divljeg kestena se oljušti, a njegova smeđa kora osuši i usitni. Pet žlica tako dobivene kore potrebno je staviti u pola litre 96% jakog alkohola. Boca se začepi i ostavi tako deset dana. Preporučuje se bocu nekoliko puta dnevno protresti. Uzimajte 10 kapi dva puta dnevno s malo vode tijekom 20 dana.

Kupelj:

Isjeckajte 30 dekagrama cvjetova ili plodova kestena i prelijte s 5 litara hladne vode. Ostavite da odstoji preko noći, a najmanje 12 sati. Potom procijedite i ulijte u kadu s pripremljenom toplom vodom. U vodi je potrebno biti 20 minuta.

Kamilica

Tinktura od kamilice blagotvorno utječe na tegobe izazvane vanjskim hemeroidima. U tamnu bocu stavite 10 grama suhog cvijeta kamilice i prelijte sa 1 decilitrom 70% alkohola. Dobro zatvorite i ostavite na hladnom mjestu da odstoji 4 tjedna, povremeno mućkajući bocu. Procijedite kroz sterilnu gazu presavijenu više puta, pa prelijte u drugu tamnu bocu. Oboljelo mjesto mažite prije spavanja, a nakon tuširanja hladnom vodom.

(krenizdravo.com)

Ne propustite