OLGA (77) JE MAJKA HRABROST, CIJELI ŽIVOT NA LEĐIMA NOSI SVOG BOLESNOG SINA (59): Tako je sa njim i brda prelazila, A KAD VIDITE ŠTA ON RADI u ovoj prostoriji, SUZE ĆE VAM KRENUTI!

Aktuelno
OLGA (77) JE MAJKA HRABROST, CIJELI ŽIVOT NA LEĐIMA NOSI SVOG BOLESNOG SINA (59): Tako je sa njim i brda prelazila, A KAD VIDITE ŠTA ON RADI u ovoj prostoriji, SUZE ĆE VAM KRENUTI!
.

Predrag Bošković (59) iz Kosjerića od rođenja se bori sa cerebralnom paralizom. Gdje god je stigao, stigao je na plećima svoje majke, za koju kaže da je Majka hrabrost.

Olga je pronašla način da pomogne svom sinu, i u školu ga je nosila, a danas i u svojoj 77. godini ona ga prenosi do trema gdje Predrag ima drvorezbarsku radionicu. Sve što vidi on jedno rukom može i da napravi.

- Život je njen poklonila meni, podijelila ga sa mnom - kaže Predrag.

1

Foto: RINA

Olga je za svog sina bila spremna i maljenska brda da pomjeri.

- Četiri godine sam ga nosila u školu, i zimi, i ljeti - priseća se Olga.

Ni Predrag se nije predavao. Ispred trema rodne kuće smjestio je svoju drvorezbarsku radionicu. Tom zanatu okrenuo se prije 30 godina. Sve što vidi, Predrag od drveta može da napravi jednom rukom, a zanat je učio od starog stolara.

- Malo sam zanat krao, a malo sam, čini mi se, i talenta imao u sebi. To nekako leži u meni, u nekom kutku. A i to jednostavno volim, pa mi vjerovatno zato i ide. Kad vidim da sam nešto završio, za mene je to uspjeh - skroman je Predrag.

Nijedna tehnika mu nije strana: od gravure, do dekupaža i pirografije. Svaki predmet koji izađe iz njegove radionice je novi podvig.

Sada, u kući staroj 120 godina, Predrag živi okružen stvarima koje je sam napravio.

Velika ljubav ovog veštog drvodelje je i muzika. Radio je decenijama bio sastavni dio njegovog života.

2

Foto: RINA

- Prije nego što sam počeo da se bavim ovim zanatom, svaki dan provodio sam uz radio. Mnogo sam naučio slušajući razne obrazovne i zabavne emisije, kroz njih sam upoznao i različite profesije, predele, zanimanja... To je bio moj prozor u svet. Tada nije bilo mogućnosti kao sada, da možete da čujete pjesmu koju volite kad god poželite, nego sam čekao i po nekoliko dana da snimim to što želim. A kada mi to uspije, ne mogu vam opisati moju sreću. Ove mlađe generacije teško da bi to mogle da razumijeju - sa radošću u glasu sjeća se Predrag prošlih vremena.

Ovaj hrabri i duhom snažni Kosjerac, kaže da je oduvek imao i podršku porodice, brata Tomislava, snahe i bratanica, ali i rodbine i komšija, koji su uvijek bili tu za njega.

- Kad krene komšija da kosi livadu, povede i mene. Ja ne mogu da mu pomognem, ali napravim neku lijepu fotografiju, malo se ispričamo, i brže prođe dan i njemu i meni. Bio sam sa rođakom i na Divčibarama, Zlatiboru... Neke od mojih najljepših fotografija napravio sam upravo na tim mjestima - kaže Predrag pokazujući nam fotografije koje su završile na društvenim mrežama.

(RINA)

Ne propustite