"Ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju policije RS"

Aktuelno
"Ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju policije RS"
,

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske i naglasio da je rad Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske definisan Ustavom i zakonom.

Lukač je naveo da Program reformi BiH ne prejudicira članstvo u NATO i da nema nikakve veze sa statusom i ulogom Policije Republike Srpske, bez obzira što bi neki voljeli da u tu priču upakuju i reformu policije.

"MUP Srpske ne pristaje na to, niti bismo učestvovali u takvoj priči", rekao je Lukač, prenose Nezavisne novine.

On je ocijenio da je saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH na zadovoljavajućem nivou, ali da uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima.

Lukač je rekao da se u MUP-u Srpske nadaju da će razmjena informacija biti bolja nakon što bude formiran Savjet ministara i imenovani novi direktori.

Govoreći o problemu ilegalnih migranata u BiH, Lukač je za "Glas Srpske" izjavio da su potpuno zakazale institucije BiH, te naglasio da su pitanja azila, stranaca, migracija i viza nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH još 2003. godine.

"U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, a druge vraćaju migrante u BiH, svima postaje jasno da neko od nas u ovoj zemlji želi da napravi posljednju tačku za migrante", naveo je Lukač.

On je rekao da MUP Republike Srpske brine, a trebalo bi i ostale agencije, zbog činjenice da je bilo više slučajeva "skrivenih identiteta" migranata koje je teško utvrditi.

"Oni su velika opasnost ako se zadrže u BiH i neophodan je ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrantske krize u zemlji", upozorio je Lukač.

On je ponovio da Srpska nema mogućnosti za formiranje prihvatnih centara na svom području, dodavši da to ne žele ni lokalne zajednice u FBiH, s obzirom na pogoršanje bezbjednosne situacije na području Bihaća gdje su centri.

Komentarišući izjavu fransuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH "tempirana bomba", Lukač je naveo da je Makron rekao ono što se iz Republike Srpske govori godinama.

Prema njegovim riječima, nekoliko evropskih lidera već je upozoravalo na opasnost radikalnog islama koji može doći sa teritorije BiH.

"Nažalost, takve izjave u FBiH dočekane su `na nož`, uz osude, a svjesni smo da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro", upozorio je Lukač.

On je rekao i da je MUP Srpske poslao u ispomoć Graničnoj policiji BiH više od 100 pripadnika na poslovima sprečavanja nelegalnog ulazaka migranata, ali je naglasio da angažovanje pripadnika policije iz FBiH na teritoriji Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i zakonom, te da nema potrebe za njegovim kršenjem jer Policija Srpske može na zahtjev Granične policije BiH da uputi i dodatne snage.

Govoreći o izazovima za policiju Srpske, on je rekao da su to i borba protiv organizovanog kriminala, šverca oružja, trgovine narkoticima, što su i prioriteti u radu i po kojima su iz godine u godinu sve bolji rezultati.

Lukač je rekao i da uz podršku Vlade i predsjednika Srpske, nabavkom opreme, vozila, te specijalne opreme koji koriste Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija, policija Srpske stalno jača kapacitete s ciljem što efikasnijeg rada službenika, održavanju povoljnog stanja bezbjednosti, odgovora na potencijalne bezbjednosne izazove i pružanja pomoći u situacijama elementarne nepogode.

Ne propustite