Usvojen nacrt budžeta KS za 2020. godinu: Na raspolaganju 971 milion maraka

Bosna i Hercegovina
Usvojen nacrt budžeta KS za 2020. godinu: Na raspolaganju 971 milion maraka
.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, nakon višesatne rasprave, usvojili su nacrt budžeta KS za 2020. godinu u iznosu od 971.375.034 KM, kao i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta za narednu godinu, koji su upućeni na javnu raspravu koja će trajati narednih 19 dana. 

Funkcionalan, pouzdan, čist i jeftin javni prijevoz u Kantonu Sarajevo, bolje saobraćajnice, nova radna mjesta, zdravstvo dostojno pacijenta i briga o onima koji su u potrebi, sigurnost, čistoća i uređenost Kantona ključne su odrednice ovog Nacrta budžeta, a ujedno i želje građana iskazane u prethodno urađenim anketama i analizama. 

"Pametni Kanton Sarajevo" sa različitim projektima digitalizacije, koji KS treba učiniti efikasnijim u pružanju javnih usluga našim građanima, još jedna je značajna stavka ovog Nacrta i bit će u fokusu rada Vlade KS, naveo je između ostalog u svom obrazloženju ministar finansija Amel Kovačević.

- Oko pola milijarde KM je na raspolaganju za poticanje jednog novog investicionog ciklusa u Kantonu. Prva i ključna komponenta je javni prijevoz i "GRAS". Ukupno 216,7 miliona KM planirano je za rekonstrukciju, sanaciju i reoorganizaciju kao i investiranje u javni prijevoz u KS. Za projekte izgradnje primarnih gradskih saobraćajnica, Prve transverzale, Južne longitudinale, te Devete transverzale, rekonstrukciju i investiciono održavanje puteva predviđeno je 125,5 miliona KM - istakao je ministar Kovačević.

Nacrtom budžeta za narednu godinu značajna sredstva planirana su i za strateške projekte i programe otvaranja novih radnih mjesta sa fokusom na tržišno atraktivna zanimanja, za nabavku opreme u medicinskim ustanovama, veća izdvajanja u oblasti socijalne zaštite, projekte povećanja energijske efikasnosti, zaštite vodotoka, unapređenje čistoće, nabavku helikoptera za operativne poslove MUP-a KS i misije spašavanja...

Na sjednici su usvojeni zaključci zastupnika Zvonka Marića. U prvom se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da sve inicijative koje su do sada podnosili zastupnici Skupštini KS, u okviru tačke Dnevnog reda zastupnička pitanja i inicijative u ovoj godini, a odnose se na zahtjev za izdavanjem sredstava, budu sastavni dio Javne rasprave o Nacrtu Budžeta KS.

Također, drugim zaključkom nalaže se Vladi KS da u narednoj godini obustavi finansiranje iz Budžeta KS bilo kojeg sindikata , osim ako nije drugačije propisano važećim kolektivnim ugovorom.

Usvojene su i inicijative zastupnika Zvonka Marića te se iz budžeta više neće moći finansirati sindikati, osim onih koji imaju važeći kolektivni ugovor.

- Prekida se taj presedan i novac je bolje preusmjeriti za potrebe djece sa posebnim potrebama - rekao jue Marić.

Također, usvojena je i inicijativa kojom se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da sve inicijative koje su do sada podnosili zastupnici Skupštini KS, u okviru tačke Dnevnog reda zastupnička pitanja i inicijative u ovoj godini, a odnose se na zahtjev za izdavanjem sredstava, budu sastavni dio Javne rasprave o Nacrtu Budžeta KS.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite