REAKCIJE NA IMENOVANJE TEGELTIJE ZA MANDATARA VIJEĆA MINISTARA BIH: Ko je Zoran Tegeltija?!

Bosna i Hercegovina
REAKCIJE NA IMENOVANJE TEGELTIJE ZA MANDATARA VIJEĆA MINISTARA BIH: Ko je Zoran Tegeltija?!
.

Dogovoreno je da BiH u sjedište NATO-a pošalje program reformi, a to će uraditi Stalna misija.

I dok se na to čeka, a mandatara Vijeća ministara konačno imamo, reagiraju i pobornici i oportunisti. Svi su oni reagirali i ranije. Katkad reagirali, katkad se pojavljivali u skupštinskim salama, ali uvijek zasigurno bili dobro plaćeni.

Obnovljen mu je mandat i u Vladi Željke Cvijanović 2013. godine. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat za poslanika u NSRS. Osvojio je mandat, ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra financija RS, sve do 2018. godine kada je ponovo osvojio mandat u NSRS.

screen-shot-11-19-19-at-09-03-pm

Zran Tegeltija imenovan je za mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je ranije za N1 iz SNSD-a, čiji je kadar.

Ministar finansija Republike Srpske rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Nakon završene gimnazije seli se u Sarajevo, gdje je završio Ekonomski fakultet.

Magistrirao je sa 45 godina 2006. godine, a doktorirao dvije godine kasnije.

Zoran Tegeltija je postao član SNSD-a 1998. godine, a 2000. godine je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad.

Prije nego što je počeo obnašati javne funkcije bio je na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Bio je šef načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS.

eljka-cvijanovic
 
Od 2000. godine je odbornik u Skupštini opštine Mrkonjić Grad, a istovremeno je bio poslanik u NSRS.

Godine 2004. postaje načelnik Mrkonjić Grada, a četiri godine kasnije dobio je i novi mandat. Krajem 2010. godine odgovorio je na poziv Aleksandra Džombića, mandatara za sastav Vlade RS i postaje ministar finansija RS. Obnovljen mu je mandat i u Vladi Željke Cvijanović 2013. godine. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat za poslanika u NSRS. Osvojio je mandat, ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS, sve do 2018. godine kada je ponovo osvojio mandat u NSRS.

Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu. Tegeltija je član Saveza nezavisnih.

Ovaj istaknuti član SNSD-a je u imovinskom kartonu iz 2014. naveo da posjeduje automobil Audi A6 iz 2005. vrijedan 15.000 maraka.

Njegova supruga Dušanka ima stan od 89 kvadratnih metara. Zajedno su uštedjeli 15.600 eura (više od 30.000 maraka). Kreditno su zaduženi po 50.000 maraka. Jedan kredit su trebali vratiti prošle godine, a drugi trebaju otplatiti do 2022.
Izvor: slobodna bosna.ba

Ne propustite