KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR Zoran Tegeltija mandatar za sastav Vijeća ministara BiH

Bosna i Hercegovina
KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR Zoran Tegeltija mandatar za sastav Vijeća ministara BiH
,

Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, bit će mandatar za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1 iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Tegeltija je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana danas.

Nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet.

Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008. Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu. Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine.

Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad. Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS. Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Nakon dvije godine je opet bio kandidat za isto mjesto, ali je 3.054 glasova bilo malo za novi mandat. Za načelnika Mrkonjić Grada je prvi put izabran 2004. godine, a četiri godine kasnije je opet osvojio novi mandat. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar finansija.

Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović. Na opštim izborima 2014. godine je bio kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS.  Osvojio je mandat ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS-a, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS.

Ne propustite