Ministar Srđan Mandić otkrio šokantne podatke: Objasnio kako je u "Radu" zaposlena sestra zastupnice Naše stranke

Aktuelno
Ministar Srđan Mandić otkrio šokantne podatke: Objasnio kako je u "Radu" zaposlena sestra zastupnice Naše stranke
,

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić na sjednici Skupštine KS, koja je u toku, objasnio je kako je u preduzeću „Rad“, koje je u njegovoj nadležnosti, zaposlena sestra Nejre Dizdarević, zastupnice Naše stranke u Skupštini KS, a Mandićeve stranačke kolegice. Taj slučaj u posljednjih nekoliko dana izazvao je mnogo pažnje javnosti, ali i reakcija, kako onih iz SDA, tako i iz Naše stranke. Jedan od osnivača NS-a Dino Mustafić kazao je da je razočaran u Našu stranku te da "ni u najvećem košmaru ovo nisam mogao pomisliti". To zapošljavanje problematizirao je i zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Elvis Vreto.

U široj elaboraciji ministar je kazao da je njegov prvi kontakt s firmom ''Rad'' bio kada je s premijerom Edinom Fortom otišao u posjetu „Radu“, gdje su pričali s radnicima.

- Prvo je jedan rekao ''ministre, tjerajte ovu bagru'', a onda nam je isti taj radnik kazao da od Uglješe Uzelca, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, nijedan zvaničnik nije došao da posjeti radnike. Nakon toga smo na Skupštini KS razmatrali izvještaj o poslovanju „Rada“, koji je oboren. Kasnije je Sindikat tog preduzeća saopćio da će Vlada i Ministarstvo zatvoriti „Rad“ i da im se ne piše dobro – kazao je Mandić.

Zatim je dodao da su on i premijer otišli na sastanak s čelnicima Sindikata u preduzeće „Rad“.

- Predsjednik Sindikata nam je rekao: ''Morate biti pažljivi, ovdje su borci, izbjegličke porodice...'' Upozorio nas je da su potezani pištolji. Onda nam je rekao: ''Da sam znao da ćete doći, ja bih došao na kapiju i zabranio vam ulaz jer ste došli u nečiju kuću i, kada dolazite, morate se najaviti.'' Kazao sam mu da nisam došao ni u čiju kuću, nego u javno preduzeće. Zatim nam je rekao to da: ''Ako budete pametno radili, imat ćete 5.000 glasova.'' Odgovorio sam da nisam došao po glasove. I šta se desilo na kraju, desilo se, otišao je Selim, došla Vera i danas radnici ''Rada'', osim osnovnih svojih poslova, obavljaju i mnoge druge u Kantonu. Danas radnici operativci na terenu imaju 10 posto više plaće. U „Radu“ je uloženo 1,5 miliona maraka u novu opremu – ispričao je ministar.

Što se tiče zapošljavanja u „Radu“, dodao je, u tu firmu su zaposleni supružnici nekih zastupnika, iz prvog reda u Skupštini KS, aludirajući na one iz SDA.

- U ''Radu'' radi šura gradonačelnika, zar to nije nepotizam, zaposlena je i supruga načelnika Novog Sarajeva, to nije nepotizam? U ''Radu'' radi 13 supružnika, s jednim prezimenom ima 14 ljudi. U toj firmi od 1998. do 2018. godine nije postojala konkursna procedura. I tako dolazimo do slučaja sestre Nejre Dizdarević. Nije zaposlena njena sestra, nego mlada osoba koja ima 27 godina koja je magistar pravnih nauka i kojoj ovo društvo nije dalo priliku, jer nije bila član vladajućih stranaka. I šta sad treba, da je kažnjavamo jer je nečija sestra? Nećemo. Zašto mi nismo isti, zašto šestorka nije ista SDA? Ne gradimo privatne apartmane i vikendice na Bjelašnici, mi gradimo puteve. Mi gradimo društvo jednakih šansi – kazao je Mandić. 

Ne propustite