MIROSLAV TUĐMAN: 'Alija je kalkulirao i odbio ponudu da Hrvatska, Slovenija i BiH zajednički proglase nezavisnost; Clinton je zvao Izetbegovića…'

Aktuelno
MIROSLAV TUĐMAN: 'Alija je kalkulirao i odbio ponudu da Hrvatska, Slovenija i BiH zajednički proglase nezavisnost; Clinton je zvao Izetbegovića…'
,

Sin prvog predsjednika Hrvatske, Miroslav Tuđman, na 28. godišnjicu utemeljenja Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, u Mostaru je održao predavanje o temi „Herceg-Bosna i novi europski poredak”

Tuđman je mišljenja da je 18. novembar 1991. godine vrlo važan datum jer su se dogodila dva događaja, s istom porukom i s istim učincima; pad Vukovara i formiranje HZ HB.

„Formiranje Herceg-Bosne i HVO-a imalo je učinak u zaustavljanju agresije jugo-komunističke vojske na BiH i hrvatski narod u BiH, ali je isto tako zaustavljeno komadanje Hrvatske i potencijalni proboj JNA u Dubrovnik, Zadar i Split“, rekao je Tuđman.

Tuđman je kazao da je hrvatsko i slovensko vodstvo predlagalo Aliji Izetbegoviću, odnosno njegovim predstavnicima Adilu Zulfikarpašiću i Muhamedu Filipoviću odlaganje objavljivanja proglasa o samostalnosti, ako bi zajedno s Hrvatskom i Slovenijom to isto učinila BiH.

„Predsjednik Tuđman je tada rekao da će Hrvatska biti spremna odložiti proglašenje svoje odluke o suverenosti samostalnosti, od 25. lipnja, ako bi se i BiH pridružila da zajedno s Hrvatskom i Slovenijom istog dana proglasi suverenost. Izetbegović je to odbio i on je nakon toga, u osmom mjesecu 1991. sklopio historijski sporazum sa Srbima. Znači, kalkulirao je s opcijama“, rekao je Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i bivši prvi obavještajac Hrvatske.

„Na djelu su bile tri oprečne koncepcije BiH; unitarna, koji su zagovarali Muslimani. Srbi su zagovarali ostanak u Jugoslaviji ili državnu zajednicu sa Srbijom. Hrvatska politika i HZ HB zagovarala je federaciju tri entiteta tako da je to bilo jedino racionalno rješenje krize, ali nažalost do toga nije došlo“, rekao je Miroslav Tuđman dodajući da je prvi hrvatski predsjednik još 1992. zagovarao da NATO izvrši udar na agresora na BiH što bi prisililo zaraćene strane na donošenje rješenja mirnim putem“, rekao je Tuđman.

„Treba otvoreno kazati kako je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, tri tjedna nakon inauguracije primio Aliju Izetbegovića te mu je tom prilikom kazao kako je protiv Vance-Owenovog plana te kako će podržati muslimansku politiku u BiH“.

„Clinton je kazao da je to učinio kako se više ne bi govorilo da Amerika u cijelom svijetu ratuje protiv muslimana“, kazao je Tuđman u Mostaru.

Ne propustite