SAZNAJTE KOLIKO ĆETE DUGO ŽIVJETI: Uradite ove DVIJE VJEŽBE i onda će vam sve biti jasno

Zanimljivosti
SAZNAJTE KOLIKO ĆETE DUGO ŽIVJETI: Uradite ove DVIJE VJEŽBE i onda će vam sve biti jasno
.

Dobra ravnoteža je jako važna za zdravlje jer pokazuje potencijal za demenciju, dužinu životnog veka i sveopšte zdravstvenog stanja.

Sve je počelo još 1999. godine kada je sproveden test ravnoteže nad tri hiljade volontera. Njegova važnost je pak, utvrđena mnogo kasnije.

Istraživači su tada tražili od učesnika da urade dvije proste vježbe. Jedna se odnosila na mjerenje brzine kojom mogu da ustanu sa stolice u jednoj minuti, a druga je bila koliko dugo mogu da stoje na jednoj nozi sa zatvorenim očima.

13 godina kasnije ispostavilo se da je 177 učesnika studije premnulo, od čega 88 od kancera, 47 od kardiovaskularnih bolesti, a 42 iz drugih razloga.

Pokazalo se da su baš oni bili ti koji nisu dobro odgovorili na test (izdržali su manje od 2 minuta na jednoj nozi), te su imali veću vjerovatnoću da će izgubiti život u narednih 13 godina u odnosu na one koji su ovom položaju mogli da ostanu barem deset ili više sekundi.

Test ustajanja sa stolice je takođe bio dobar pokazatelj budućeg zdravlja. U ovom testu, učesnici su morali da sede na stolici bez naslona i izmere koliko puta mogu da ustanu u jednoj minuti. Ljudi koji su to uradili više od 36 puta imali su veću verovatnoću da će ostati živi u narednih 13 godina od onih koji su mogli da ustanu ispod 23 puta.

Kakve veze test ravnoteže može imati sa zdravljem? 

U ovoj situaciji mozak testira tri tipa informacija kako bi zadržao telo u uspravnom položaju. Jedna od njih su poruke koje dolaze iz polukružnih kanala mozga u unutrašnjost uha i obaveštavaju mozak o stanju i položaju u kojem se nalazi naša glava.

Mozak takođe dobija informacije od zglobova i mišića kako bi održao ravnotežu. Osim toga, u zglobovima se nalaze posebni senzori koji mozgu šalju signale o lokaciji i kretanju i govore im šta se dešava sa nama.

Oči su podjednako važne. One daju mozgu sliku o tome gdje su glava i tijelo u odnosu na okruženje. Kad ih zatvorimo blokiramo ove informacije, pa je zato nekim ljudima jako teško da stoje na jednoj nozi.

Isprobajte ovaj test:

1. Izmjerite koliko puta možete da sjednete i ustanete sa stolice u toku jednog minuta (sve manje od 23 puta nije dobro).

2. Izmjerite koliko dugo možete da stojite na jednoj nozi sa zatvorenim očima (manje od 10 sekundi nije dobro, što duže izdržite to bolje).

Ne propustite