Džaferović: Naš cilj je cjelovita i demokratska BiH i od toga nećemo odustati

Aktuelno
Džaferović: Naš cilj je cjelovita i demokratska BiH i od toga nećemo odustati
.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u nedjelju je u Mostaru obilježena 27. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da je osnivanje i djelovanje 4. korpusa Armije RBiH najznačajnije za Mostar i Hercegovinu, ali da je jako značajno i važno i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Četvrti korpus Armije RBiH je odbranio ovaj dio Hercegovine, a pitanje je šta bi bilo i sa Bosnom i Hercegovinom da su se stvari razvijale drugačije. Danas odajemo poštovanje šehidima, poginulim borcima, najzaslužnijim sinovima za slobodu u kojoj danas živimo. Dok smo živi, nikada im se nećemo moći odužiti, ali  trebamo, prije svega, brinuti o njihovim porodicama, o šehidskim porodicama, o ratnim- vojnim invalidima, demobilisanim borcima i činiti sve što možemo kako bi se njihov status doveo u zadovoljavajuće stanje- poručio je Džaferović.

Istakao je kako je jako važno da se danas u miru nastavi boriti za ono zašto su se borci 4. korpusa Armije RBiH i cijele Armija RBiH borili, a to je, kako je kazao, cjelovita i demokratka BiH.

- Mi smo se borili protiv sila koje su htjele da unište BiH i te sile su poražene. BiH je odbranjena od agresije, sačuvana je. Danas razvijamo državu u miru i ne možemo kazati da te retrogradne političke snage još uvijek ne postoje. Nažalost, one postoje u BiH i pokušavaju političkim sredstvima da realiziraju svoje ciljeve. Na nama je da se protiv tih snaga borimo – ocijenio je Džaferović.

Poručio je kako retrogradne snage neće uspjeti u svom naumu te da se nikada neće odustati od cjelovite i demokratske BiH.  

- Mi ćemo izgraditi cjelovitu i demokratsku BiH i nikada nećemo odustati od tog cilja. I mi koji smo danas živi i generacije koje dolaze stremit će ka tom cilju, dakle cjelovitoj demokratskoj BiH, državi ravnopravnih naroda, držani ravnopravnih ljudi koji mogu normalno da žive od svoga rada bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli – poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Jedan od ratnih komandanata 4. korpusa Armije RBiH Mustafa Polutak istakao je kako je taj korpus objedinio sve jedinice na ovom području i „polomio“ namjere agresora, te da nije dozvolio podjelu Hercegovine i BiH.

Osim člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, cvijeće je položila i delagacija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, predstavnici  Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago te porodice šehida i brojni građani.

U sklopu obilježavanja navedene godišnjice, danas je i u Jablanici i Konjicu položeno cvijeće te odana počast šehidima i poginulim borcima Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Ne propustite