IMATE LI SUHE LAKTOVE, DOKTORI UPOZORAVAJU: Ovo je znak jedne od NAJOPASNIJIH BOLESTI, OBRATITE PAŽNJU!

Porodica i zdravlje
IMATE LI SUHE LAKTOVE, DOKTORI UPOZORAVAJU: Ovo je znak jedne od NAJOPASNIJIH BOLESTI, OBRATITE PAŽNJU!
.

Mislite da je suha koža na laktovima bezazlena pojava na koži?

Zapravo jedna ruska doktorka otkriva da suha koža na laktovima može da bude znak ozbiljnih oboljenja.

Doktorka i dermatolog Irina Skorogudaeva upozorava da bi kožu trebalo da hidrirate jednako na svim dijelovima tijela. Razlog isušivanja nekih delova kože može da bude znak stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji nazivamo rožni sloj. Ovo je obično karakteristika ljudi koji sjede dugo za stolom radeći za kompjuterom.

S druge strane, suva kože može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

Ispucala koža na ovim dijelovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostataka ovih vitamina u tijelu se odmah vide na koži, a ako imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

Suva koža na laktovima može da ukaže i na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa. Psorijaza se najčešće javlja na laktovima i koljenima i pojavljuje se u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuspicama. S druge strane infekcije na laktovima su prvi znak dijabetesa jer su bakterijeske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.

limun-lakat

Suha koža može da bude alarm i za probleme sa žliježdama.

Štitna žlijezda luči hormon koji održava ćelije u tijelu na okupu. Kada se smanji nivo lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava. Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu da obezbijede nove ćelije koje ce zameniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suha i hrapava.

Dermatolog Irina savjetuje da je najbolje da posjetite doktora ukoliko osjetite snažnu suvoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom dijelu kože.

lakat

Prvo i najvažnije je da se, prije primjene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima. Ukoliko je problem dublji, doktor će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenteorologa.

Međutim, ako je riječ o blagom stanju suve kože na laktovima ono što vi možete da uradite, a savjetuje doktorka je da na nekoliko dana radite piling tog dijela tijela i redovno ga hidrirate kremama, losionima i uljima.

Novi.ba/Telegraf.rs

Ne propustite