PROCURIO SADRŽAJ MACRONOVOG DOKUMENTA, SRBIJA U VELIKIM PROBLEMIMA Ovakvom raspletu se ni u najgorim snovima nisu nadali

Aktuelno
PROCURIO SADRŽAJ MACRONOVOG DOKUMENTA, SRBIJA U VELIKIM PROBLEMIMA Ovakvom raspletu se ni u najgorim snovima nisu nadali
,

EUObserver je u nedjelju ekskluzivno objavio detalje tog dokumenta. Dosadašnji je model podrazumijevao da se ispune uvjeti za otvaranje pregovora, a zatim se pregovara o 35 poglavlja pri čemu su, tijekom hrvatskih pregovora, uvedena mjerila (benchmarks) koja se moraju ispuniti u pojedinom poglavlju kako bi se uopće moglo raspravljati o zatvaranju tog poglavlja.

Prijedlog koji je vlada predsjednika Emmanuela Macrona podrazumijeva “postupno pristupanje”, dakle ulazak u EU “korak po korak”. Preciznije, piše EUObserver koji je vidio dokument, proces bi imao sedam korak od kojih bi svaki značio pristup određenim programima EU pa i fondovima, ali ne i punopravno članstvo sve dok se ne ispuni svih sedam koraka:

macron

1. vladavina prava i temeljna prava

2. obrazovanje i istraživanje

3. zapošljavanje i socijalna pitanja

4. financijska pitanja

5. jedinstveno tržište, poljoprivreda i ribarstvo

6. vanjski poslovi

7. ostalo

epamacron

Već se na prvi pogled vidi da je riječ o zaokretu od 180 stupnjeva: sada su se prvo otvara “ostala” pitanja koja su odmah i zatvaranja. Osim u slučaju Srbije gdje su ona - poglavlje 35 - ostala otvorena zbog nepriznavanja Kosova. Prva je stepenica najteža za sve zemlje Zapadnog Balkana, a interesantno je da je zajedničko tržište tek na petom mjestu, dakle nakon što se riješe i financijska pitanja. Nakon što se prihvati vladavina prava, zemlja kandidatkinja bi dobila pristup Eurojustu (agencija za suradnju na pravosudnim pitanjima)..

Prema francuskom prijedlogu, novi bi se mehanizam odnosio na sve zemlje Zapadnog Balkana, dakle i na one koje su već započele pregovore kao što su Srbija i Crna Gora. U dokumentu se ne spominje Turska čiji je pristup EU očito u potpunosti skinut s dnevnog reda. Sa sadašnjim predsjednikom, autoritarnim “sultanom” Recepom Tayyipom Erdoganom, drukčije i nije realno.

erdogan-ataturk-937745603

Službeni Pariz u dokumentu ističe da “postupno pristupanje”, za razliku od dosadašnje politike prema Zapadnom Balkanu koja nije uspjela postići brži napredak te su koristi za građane bile slabo vidljive, donosi “konkretne koristi” i za kandidatkinje i za njihove građane. Francuska se nada da će na taj način biti usporen i odljev ljudi iz ove regije prema EU, ali i maligno (nije epitet iz dokumenta već autora teksta) djelovanje Rusije i Kine.

(EurActiv)

Ne propustite