Edin Smajić: Prva transverzala je prioritet!

Bosna i Hercegovina
Edin Smajić: Prva transverzala je prioritet!
,.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić kazao je za Fenu da saobraćaj i transport predstavljaju najveći problem za tu općinu, a da je pitanje prve transverzale najprioritetnije.

Istakao je da trenutno rješavaju detalje u vezi imovinsko-pravne dozvole, da su izdali urbanističku saglasnost za izgradnju tunela kroz Kobilju Glavu, a da će uskoro izdati i građevinsku dozvolu. Nakon toga, dodao je, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo će raspisati javni poziv za izbor izvođača radova.

Smajić je naglasio da se, zahvaljujući sredstvima Vlade Federacije BiH, već radi poddionica od Šipa do ulaza u tunel.

Očekuje da se u narednih dvije do tri godine izgradi tunel, a da trenutno rade na rješavanju problema koji proizlazi iz kolizije primarnog gasnog cjevovoda na koji se nailazi na izlaznom portalu tunela.

Smajić je naglasio da će održati i sastanak u kojem će pokrenuti procedure izrade projektno-tehničke dokumentacije kojom će se primarni gasni cjevovod, izgrađen kroz urbanu zonu Vogošće prije 40 godina, izmjestiti južnije, kako bi oslobodili prostor i stvorili uslovi za nastavak izgradnje dionice od tunela do Vogošćanske petlje.

- Kada se uspostavi saobraćaj na prvoj transverzali između Bara i Hotonja, očekujemo da će Vogošča u rekordno kratkom periodu povećati broj stanovnika za nekoliko hiljada - zaključio je Smajić u izjavi za Fenu.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite