CIJELI GRAD POD VODOM, PRONAĐENA JOŠ DVA TIJELA, A NAJGORE TEK SLIJEDI: Proglašeno vanredno stanje, SVE SLUŽBE U PRIPRAVNOSTI!

Aktuelno
CIJELI GRAD POD VODOM, PRONAĐENA JOŠ DVA TIJELA, A NAJGORE TEK SLIJEDI: Proglašeno vanredno stanje, SVE SLUŽBE U PRIPRAVNOSTI!
.

Centralni Trg svetog Marka u Veneciji je poplavljen i zatvoren, voda je preplavila prodavnice i hotele, a pronađene su i dvije nove žrtve.

Lokalne vlasti saopćile su da je plima dostigla 154 cetimetra, nešto ispod očekivanja, ali i dalje je 70 posto grada pod vodom, prenose agencije.

Kako prenosi Index.hr, u Veneciji su pronađene još dvije mrtve osobe. Njihova tijela pronađena su u jednoj kući, a sumnja se na trovanje ugljenmonoksidom. Radi se o majci u sedamdesetim godinama i njenom sinu.

Agencija Ansa javlja kako sin nije živio u Veneciji, ali je došao da se brine za majku tokom poplave.

afp

Foto: AFP

- Još jedan dan uzbune za Veneciju. Jugo nastavlja da puše. Pozivam sve da se pripreme na nivo vode - napisao je gradonačelnik Luiđi Brunjaro (Luigi Brannuro) na svom nalogu na Twitteru.

Brunjaro je okrivio klimatske promjene za plavljenje grada, historijske bazilike, trgova i zgrada starih više stoljeća.

Nivo vode smanjit će se tokom vikenda na 110-120 centimetara, saopćio je Meteorološki zavod Venecije.

U normalnim okolnostima nivo mora je 80-90 centimetara, što je generalno mnogo, ali pod kontrolom.

venecija

Foto: AFP

U utorak uvečer Veneciju je pogodio razorni plimni val koji je u srijedu dosegnuo 1,87 metara, što nije bilo viđeno 53 godine.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966., kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Snijeg se očekuje u gradu Beluno, na sjeveru regiona Veneto, u podnožju Dolomita, što bi potencijalno moglo pogoršati i situaciju u Veneciji.

Italijanska vlada proglasila je jučer vanredno stanje u Veneciji i dodijelila početnih 20 miliona eura za saniranje štete.

h550

Foto: AFP

Vlada će održati vanredni sastanak 26. novembra da bi razgovarala o upravljanju i strukturalnim problemima grada.

Sutra je za Italiju na snazi crveno meteorološko upozorenje za Venetu, narandžasto za šest italijanskih regija i žuto za još 12 regija.

 

Ne propustite