KATAKLIZMA U CIJELOM GRADU, STRAŠNO NEVRIJEME RAZORILO SVE, IMA POGINULIH: Voda ušla u kuće, VLASTI NA NOGAMA

Aktuelno
KATAKLIZMA U CIJELOM GRADU, STRAŠNO NEVRIJEME RAZORILO SVE, IMA POGINULIH: Voda ušla u kuće, VLASTI NA NOGAMA
.

Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.

Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona eura, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

"Venecija je na koljenima", napisao je Brunjaro na Tviteru i dodao da je bazilika Svetog Marka pretrpila ozbiljnu štetu, kao i čitav grad, prenio je AP.

"Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne. Cijena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena", napisao je Brunjaro.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpila "nepopravljivu štetu", prenio je Rojters.

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Poplave su odnijele i jednu žrtvu. To je jedan 70-godišnji muškarac koji je izgubio život od strujnog udara koji je pretrpio kada je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući, javio je AP.

Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a posljednja je bila u oktobru 2018. godine.

Ne propustite