GINEKOLOG KONAČNO OTKRIO: Evo da li možete zatrudniti tokom mjesečnice!

Aktuelno
GINEKOLOG KONAČNO OTKRIO: Evo da li možete zatrudniti tokom mjesečnice!
.

Mnogi postavljaju pitanje da li je moguće ostati u drugom stanju tokom mjesečnice.

Tara Ford, liječnica u Medicinskom centru za žensku se*sualnost u New Yorku, objasnila što svaka žena, a i muškarac treba znati o spolnom odnosu dok traje mjesečnica. 

menstruacija

Možete ostati trudni i ako imate mjesečnicu.

"Nekim ženama mjesečnica traje sedam dana i ponekad se ovulacija preklopi s menstruacijom. Osim toga spermatozoidi mogu preživjeti tri do pet dana u vagini. Ako koristite kontracepcijske pilule i u tom periodu radite uobičajenu pauzu, možete se smatrati sigurnom, ali ako ne, razmislite koji ćete oblik kontracepcije koristiti", objasnila je Tara Ford.  

170802-3-ways-pregnant-preview

Ciklus je definisan kao krvarenje koje se javlja na kraju ovulacije zato što oslobođenu jajnu ćeliju nije oplodio spermatozoid. Svakog mjeseca žena ima tendenciju da oslobodi jajašce 14. dana ciklusa, a pre toga nivo hormona se povećava kako bi se materica pripremila za potrncijalno oplodnje jajašceta. Kada do oplodnje ne dođe, sluzna obloga materice oljušti se 14 dana kasnije.

menstruacija

Menstruacija obično traje od dva do osam dana i javlja sa na 26 do 34 dana. Ovulacija se uglavnom odvija na sredini siklusa, i to je najplodnije vrijeme u toku menstrualnog ciklusa - iz jajnika se oslobađaju jajne ćelije i najveća je mogućnost za graviditet.

pregnant

Međutim, u određenim okolnostima žena može da zatrudni i ukoliko ima odnos tokom menstruacije. Najveća mogućnost za to postoji kod žena sa veoma kratkim menstrualnim ciklusom (vrijeme od 1. dana jedne menstruacije do 1. dana naredne), posebno ako on traje 22 dana. Kod njih ovulacija može da počne samo nekoliko dana nakon što im se završi ciklus. Pošto sperma može da preživi do šest dana - ukoliko imaju odnos tokom menstruacije, postoji vjerovatnoća da je sperma prisutna i kada se završi ovulacija. I eto mogućnosti za začeće.

drugabuse-shutter315125477-sad-pregnant-woman

Ali to može da se desi i ženama sa tzv. normalnim odnosno dužim ciklusima - i najvjerovatnije do njih dolazi kada se jajna ćelija i spermatozoid sretnu u jajovodu. Pod pretpostavkom da dobijate menstruaciju na 28 dana, između 12. i 16. dana jajna ćelija dostiže zrelost u jednom od jajnika. Ona se potom oslobađa u stomak i usisava je najbliži jajovod, gdje može da preživi 24 sata, pa ukoliko u tom jajovodu postoji spermatozoid - on će oploditi jajnu ćeliju.

o-pregnant-sad-facebook

Ako vam kasni menstruacija, a sigurni ste da nije trudnoća, provjerite nešto od ovoga:

Doktorica Treki Bruks sa Instituta zdravlja na Cambridgeu otkrila je četiri razloga zbog kojih menstrualni ciklus izostaje.

tb4ctefa4sizxmtsmgdbziikeqb5z2pf-lg

POVEĆAN STRES

stres

Velike životne promjene mogu iscrpiti, a to se često na zdravlje odražava, u smislu neredovne menstruacije.

‘Hormoni stresa, kao što je kortizol, u prevelikoj količini se proizvode i zbog toga se ne proizvode potrebni hormoni u dovoljnoj mjeri. To može predstavljati razlog zbog čega se ne javljaju ovulacija i naknadna proizvodnja progestora i estrogena. Prosto rečeno – menstruacija se bez odgovarajućih hormona neće pojaviti,’ pojasnila je ona.

 

NAGLO MRŠANJE

stomak-mrsanje-salo

Gubitak kilograma koji više od 10 posto idealne tjelesne težine predstavlja, može da izazove amenoreju. Veliki i nagli gubitak kilograma može prouzrokovati izostanak menstrualnog ciklusa.

‘Kad je u defiitu žena sa hranjivim tvarima u organizmu, ona nedostatak masnoća unosi, zbog čega može doći do smanjenja tjelesne masti, a to vodi dalje do amenoreje. Ukoliko za vrijeme dužeg vremenskog perioda mršavite, neće izostati menstruacija.’

 

POLICISTIČNI JAJNICI

jajnici

Policistični jajnici predstavljaju endokrini poremećaj koji se obično kod prve menstruacije javlja. Taj poremećaj čine male ciste koje se nalaze na jajnicima i zbog pada balansa ženskih polnih hormona nastaje. Žene koje s ovim problemom žive obično nepravilne cikluse imaju, višak kilograma i akne. Žene u većini slučajeva oligomenoreju doživljavaju, što znači da rjeđe menstruaciju dobijaju – obično četiri do šest puta u godini.

Ukoliko mislite da je u tome problem, tri karakteristična znaka postoje: prvi je poznat pod nazivom hiperandrogenizam, koji se manifestuje prekomjernim rastom kose i pojavom akni. Drugi znak je izostanak menstrualnog ciklusa i treći su policistični jajnici, koji se samo putem vaginalnog ultrazvuka mogu otkriti.

 

HRONIČNA OBOLJENJA

Žene koje imaju određene hronične bolesti, često imaju neredovne menstruacije ili izostanak mjesečnice zbog bolesti ili mršavljenja. Dr Bruks istakla je da bolesti poput Kronove, ulcerativnog kolitisa, dijabetesa, lupusa i cistične fibroze, utječu na menstrualni ciklus.

Ne propustite