Jedinstveno u BiH: U svim gradovima ovog muftijstva žene će posebno klanjati džumu

Bosna i Hercegovina
Jedinstveno u BiH: U svim gradovima ovog muftijstva žene će posebno klanjati džumu
,

U svim medžlisima Muftijstva zeničkog od petka, 22. novembra, bit će organiziran i džuma-namaz za žene, a radi se o projektu koji je jedinstven na području cijele Bosne i Hercegovine.

Prema riječima muftije Mevludina ef. Dizdarevića, cilj je uključiti i muslimanke u vrlo važan vjerski obred.

- Vodeći se nastojanjem aktivnijeg uključivanja žena u vjerske i društvene aktivnosti, Savjet Muftijstva zeničkog donio je odluku. Smatrali smo dobrim da uključimo žene i njima omogućimo da sedmično saslušaju hutbu i vjersko predavanje, odnosno prisustvuju najvažnijem sedmičnom događaju muslimana – pojašnjava ef. Dizdarević.

Ističe da kategoričko isključivanje žene iz zajedničkog, vjersko-naučnog, socijalno-društvenog događaja, nema relevantnu religijsku argumentaciju.

- Iako ženama nije obavezno prisustvovati i klanjati džumu, u prisustvu žene džuma-namazu možemo pronaći brojne benefite, poput zbližavanja sa svojom zajednicom, što može rezultirati produktivnim idejama, klanjanje u džematu je 27 puta vrednije od klanjanja kod kuće – kaže Dizdarević.

Slušanje hutbe i usvajanje novih informacija, a samim tim i širenje znanja i jačanje imana, također su još neki od benefita.

- Uostalom, praksa u vrijeme Poslanika bila je da žene zajedno s njim u džematu klanjaju džumu. Posebno važnim smatramo prisustvo žena na džumama u povratničkim i manjim džematima, gdje džumu obavlja manji broj vjernika – zaključuje on.

Muftija Dizdarević ističe da će klanjanje džuma-namaza za žene biti organizirano za početak u Bijeloj džamiji u Novom Radakovu u Zenici te u džamijama u džematima Vitlaci, Gornja Golubinja i Jastrebac u Žepču, Lijeva obala u Zavidovićima, Šije – Gornje Polje u Tešnju, Kamenica u Tesliću.

Ovaj namaz klanjat će se i u gradskim džamijama u Maglaju i Doboju.

Ne propustite