LANCI POLAKO ODLAZE U PROŠLOST: Zbog ovog je svijet oduševljen izumom iz Norveške, evo kako se koristi na snijegu i ledu (VIDEO)

Automoto
LANCI POLAKO ODLAZE U PROŠLOST: Zbog ovog je svijet oduševljen izumom iz Norveške, evo kako se koristi na snijegu i ledu (VIDEO)
,

Posjedovanje i korištenje zimske opreme obavezno je na teritoriju Bosne i Hercegovine od 15. novembra 2019. do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, kazala je stručna saradnica za sigurnost saobraćaja u BIHAMK-u Silma Muminović za Fenu.

Istakla je da se pod zimskom opremom podrazumijevaju pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra ili pneumatici s ljetnim profilom, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra, ali i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogone točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Međutim, postoje situacije na ledu i snijegu kada ni zimske gume nisu dovoljne...

U prvom slučaju mogu pomoći lanci, ali oni se teško stavljaju i skidaju, mogu oštetiti naplatke, pogotovo aluminijske, bučni su, izazivaju vibracije na podvozje i uništavaju asfaltni sloj. A na poledici ne samo da nisu korisni, nego su i štetni, odnosno opasni. S lancima na ledu automobil postaje neupravljiv i nesiguran.

Rješenje su „čarape za aute“, zanimljiv norveški izum, koji omogućava da svaki vozač, lagano i jednostavno, bitno poboljša vozna svojstva auta, pogotovo pogon i kočenje. Radi se o navlakama za kotače, od višeslojne tkanine od kompozitnih polimernih vlaknima. Iznimno je čvrsta, elastična i otporna na habanje, a glavna joj je vrlina višestruko povećavanje koeficijenta trenja (uzdužno i bočno).

Ne oštećuju alu naplatke i ne izazivaju buku, za razliku od lanaca, lako se postavljaju i skidaju te zadržavaju dovoljnu upravljivost. Certificirane su u većini zemalja EU-a te u zimskoj opremi zamjenjuju lance. 

Mogu se voziti i po kiši, za razliku od lanaca, do brzine od 50 km/h, premda se tada zaustavni put produžuje za 20 posto. Auto Sock ili „čarape za aute“ dovoljno je postaviti na pogonske kotače, premda ih je bolje koristiti na svim, pogotovo kod auta sa stražnjim pogonom.

Pogledajte kako se postavljaju.

Ne propustite